H Τουρκία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη διπλωματική δύναμη στον πλανήτη

H Τουρκία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη διπλωματική δύναμη στον πλανήτη

«Έχουμε 92 διπλωματικές αποστολές στην Ευρώπη, 70 στην Ασία, 44 στην Αφρική, 29 στην Αμερική και 4 στην Ωκεανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών

H Τουρκία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη διπλωματική δύναμη στον πλανήτη
Η Τουρκία κατατάσσεται στις πέντε πρώτες χώρες με βάση τον αριθμό των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο Anadolu.

«Ο αριθμός των διπλωματικών αποστολών μας αποκαλύπτει ότι δεν είμαστε μόνο μια περιφερειακή δύναμη, αλλά και παγκόσμια», δήλωσε ο Χάμι Ακσόι.

Η Τουρκία πραγματοποιεί μια «ενεργό και επιχειρηματική» εξωτερική πολιτική, δήλωσε ο Ακσόι.

Κλείσιμο
«Η ανθρώπινη διάσταση της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούμε είναι πολύ σημαντική».



Είπε ότι, το 2016, η Τουρκία είχε το έκτο μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Lowy της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τον Ακσόι, η Τουρκία έφτασε στο νούμερο πέντε με τις νέες πρεσβείες που άνοιξαν πέρυσι.

Ο Ακσόι ανέφερε ότι σύμφωνα με το δείκτη διπλωματίας του Lowy, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με 273 ξένες αποστολές, ακολουθούμενες από την Κίνα με 268, τη Γαλλία με 266 και τη Ρωσία με 242.

Σύμφωνα με τον κατάλογο, η Τουρκία και η Ιαπωνία μοιράστηκαν την πέμπτη θέση με 229 διπλωματικές αποστολές. Ωστόσο, η Τουρκία αύξησε τον αριθμό των διπλωματικών αποστολών σε 239 πρόσφατα.

«138 από αυτές είναι πρεσβείες ενώ τα 86 είναι προξενεία, 13 είναι μόνιμες αντιπροσωπείες, το ένα είναι εμπορικό γραφείο και το ένα είναι προξενικό γραφείο», ανέφερε ο Ακσόι.

«Έχουμε 92 διπλωματικές αποστολές στην Ευρώπη, 70 στην Ασία, 44 στην Αφρική, 29 στην Αμερική και τέσσερις στην Ωκεανία», δήλωσε.

Οι τελευταίες αποστολές της Τουρκίας ανοίχτηκαν στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε στο Freetown και στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Παζ, δήλωσε ο Ακσόι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο αριθμός των τουρκικών διπλωματικών αποστολών στην Αφρική, οι οποίες ήταν 12 το 2002, έχει αυξηθεί σε 40.

Η Τουρκία σχεδιάζει να ανοίξει νέα αποστολή στην πρωτεύουσα της Ισημερινής Γουινέας, το Μάλαμπο φέτος, δήλωσε ο Ακσόι. «Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε περαιτέρω την εκπροσώπησή μας στην Αφρική την προσεχή περίοδο».

Σύμφωνα με τον Ακσόι, το εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας προς τις αφρικανικές χώρες ήταν 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2002, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο συνεργάζεται στενά με τον κύριο οργανισμό Anadolu της Τουρκίας, καθώς μεταδίδει ειδήσεις σε 13 γλώσσες.

Είπε ότι συνολικά 62.335 προσωπικό εργάζεται στις διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας στο εξωτερικό σε διάφορες θέσεις. Ο αριθμός των γυναικών πρεσβευτών αυξήθηκε, ανέφερε ο Ακσόι, προσθέτοντας ότι συνολικά 51 από τους 255 πρεσβευτές της Τουρκίας ήταν γυναίκες.

Το 2002, όταν ήρθε στην εξουσία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), η Τουρκία είχε 163 διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης