Γάλλος αξιωματούχος: Πολύ καλή είδηση για τον Μακρόν ο μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία

Γάλλος αξιωματούχος: Πολύ καλή είδηση για τον Μακρόν ο μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία

«Είναι αληθινά μια πολύ καλή είδηση το γεγονός ότι βλέπουμε τους Γερμανούς φίλους μας να βρίσκουν τον δρόμο προς μια κυβερνητική συμφωνία, επειδή χρειαζόμαστε σταθερούς εταίρους που να μπορούν να αναλάβουν και πάλι την πρωτοβουλία», δήλωσε ο υφυπουργός για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν

Γάλλος αξιωματούχος: Πολύ καλή είδηση για τον Μακρόν ο μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία
Η Γαλλία εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Γερμανία είναι και πάλι ένας «σταθερός εταίρος» μετά τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού
, η οποία επιτεύχθηκε ανάμεσα στην καγκελάριο
Άνγκελα Μέρκελ και τους σοσιαλδημοκράτες, και εκτιμά πως θα επιτρέψει να «τεθούν σε εφαρμογή τα εργοτάξια» που προτείνονται από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Κλείσιμο
«Είναι αληθινά μια πολύ καλή είδηση το γεγονός ότι βλέπουμε τους Γερμανούς φίλους μας να βρίσκουν τον δρόμο προς μια κυβερνητική συμφωνία, επειδή χρειαζόμαστε σταθερούς εταίρους που να μπορούν να αναλάβουν και πάλι την πρωτοβουλία», δήλωσε ο υφυπουργός για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν στο τηλεοπτικό κανάλι του κοινοβουλίου LCP.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν για την ανάκαμψη της Ευρώπης -προτείνει κυρίως έναν προϋπολογισμό και έναν υπουργό Οικονομικών για την ευρωζώνη- «είχε ευνοϊκή απήχηση στις συζητήσεις ανάμεσα στο SPD, την CDU και την CSU» (τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικούς), πρόσθεσε.

«Εξάλλου ο Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του SPD (σοσιαλδημοκράτες), είναι αυτός που πρόκειται να γίνει υπουργός Εξωτερικών, αν πιστέψω τις πληροφορίες. Είναι ένα πρόσωπο που έχει μέσα του το ευρωπαϊκό DNA», δήλωσε ο Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μπορέσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή όλα αυτά τα εργοτάξια που έβαλε στο τραπέζι ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την ομιλία του τον Σεπτέμβριο στη Σορβόννη, επειδή ο γαλλο-γερμανικός κινητήρας έχει κρίσιμη σημασία και βρισκόμαστε σε μια σημαντική στιγμή, σε μια καμπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Brexit», πρόσθεσε.

Εκτός από το υπουργείο Εξωτερικών, οι σοσιαλδημοκράτες πρόκειται να αναλάβουν και το υπουργείο Οικονομικών, σηματοδοτώντας μια ρήξη με την εποχή του συντηρητικού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του πολύ αυστηρού φύλακα της δημοσιονομικής ορθοδοξίας στη χώρα του και την Ευρώπη.

Η συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού υποστηρίζει την ιδέα ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης για κοινές επενδύσεις, ενώ επί μήνες οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ κώφευαν στην ιδέα αυτή.

«Βλέπουμε πως υπάρχει μια τάση, μια λογική να εφοδιασθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με εργαλεία που θα επιτρέψουν να προετοιμαστεί το μέλλον, να έχουμε αληθινά προγράμματα σε ευρωπαϊκή κλίμακα», υπογράμμισε ο Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν.

Εξάλλου η Γαλλία θα συνεχίσει να ζητάει να υπάρξουν υπερεθνικά ψηφοδέλτια στις επόμενες ευρωεκλογές του 2019, παρόλο που η ιδέα αυτή απορρίφθηκε χθες Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αυτό δεν μας αποθαρρύνει, θα συνεχίσουμε να προωθούμε αυτή την πρόταση (...) με σθένος, παρά τις μικροκαθυστερήσεις», διαβεβαίωσε ο Λεμουάν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης