Γερμανία: Συμφωνία Μέρκελ - Σουλτς για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

Γερμανία: Συμφωνία Μέρκελ - Σουλτς για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

Εχουμε «Groko»! - Σημαντικότατα υπουργεία στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών: Εξωτερικών(Σουλτς), Οικονομικών(Σολτς), Εργασίας, Δικαιοσύνης - Στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ τα υπουργεία 'Αμυνας, Υγείας, Παιδείας, Οικονομίας, Γεωργίας 

Γερμανία: Συμφωνία Μέρκελ - Σουλτς για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού
Εχουμε «Groko», που σημαίνει «grosse koalition», που σημαίνει «Μεγάλος Συνασπισμός»! Την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου του 2018, βγήκε «λευκός καπνός» για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία.

Τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης -οι Χριστιανοδημοκράτες της
Άνγκελα Μέρκελ(CDU) και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας(CSU) - συμφώνησαν να συγκροτήσουν κυβερνητική συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες του
Μάρτιν Σουλτς
Κλείσιμο
(SPD), είδηση που δημοσίευσε πρώτο το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» και ακολούθησε σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος.

Η πιο πρόσφατη φωτογραφία των τριών σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο: Άνγκελα Μέρκελ ανάμεσα σε Μάρτιν Σουλτς και Χορστ Ζεεχόφερ


Οι Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Bild» λαμβάνουν σημαντικότατα υπουργεία, όπως το υπουργείο Εξωτερικών που αναλαμβάνει ο Μάρτιν Σουλτς, το Οικονομικών που πάει στα χέρια του Ολαφ Σολτς και το Εργασίας, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Οικογένειας.

Στους Χριστιανοδημοκράτες(CDU) της Μέρκελ πάνε τα υπουργεία 'Αμυνας(Όυρσουλα φον ντέρ Λάιεν), Υγείας, Παιδείας, Οικονομίας, Γεωργίας, Αγροτικής Οικονομίας, ενώ το Μεταφορών «κλείδωσε» στους Χριστιανοκοινωνιστές(CSU). Ο Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής της CSU θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Ποιος μπαίνει στο «τιμόνι» του Οικονομικών

Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Ολαφ Σολτς θα καθίσει στην «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών.


Το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.



Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν 23 ολόκληρες ώρες, για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία έφεραν τελικά αποτέλεσμα, σχηματίζοντας «λευκό καπνό».

Στα «όπλα» ο δημοσιογραφικός κόσμος για τις πρώτες δηλώσεις έξω από το CDU



Κορυφαίοι διαπραγματευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ανακοίνωσαν σήμερα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Σε μήνυμά τους που ανήρτησαν μαζί με μια φωτογραφία του επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς και άλλων σοσιαλδημοκρατών διαπραγματευτών να χαμογελούν, οι διαπραγματευτές του SPD έγραψαν: «Κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι. Υπάρχει συμφωνία! Επιτέλους. Τώρα γίνεται η επεξεργασία των τελευταίων λεπτομερειών στο κείμενο. Μετά οι 35 διαπραγματευτές του SPD θα το αξιολογήσουν».


Το λόγο τώρα έχουν τα περίπου 450.000 μέλη του SPD που θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες και μόνον αν δώσουν το «πράσινο φως» θα μπορέσει να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης. 







Οι εφημερίδες Ηandelsblatt και Sueddeutsche Zeitung, αλλά και το πρακτορείο Reuters επιβεβαιώνουν ότι επετεύχθη συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών(CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης