ΗΠΑ: Καθυστερεί η δίκη του Μάικλ Φλιν

ΗΠΑ: Καθυστερεί η δίκη του Μάικλ Φλιν

Διαφαίνεται ότι η έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την άνοιξη 
   

ΗΠΑ: Καθυστερεί η δίκη του Μάικλ Φλιν
Οι δικηγόροι του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ
, Μάικλ Φλιν, αλλά και το γραφείο του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ δήλωσαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο χθες το βράδυ ότι δεν είναι έτοιμοι για τον προσδιορισμό μιας δίκης, μεταδίδει το CNN.

Η προθεσμία για την κατάθεση αναφοράς σχετικά με την κατάσταση της υπόθεσης του Φλιν λήγει σήμερα. Ωστόσο, τόσο η πλευρά του ειδικού ανακριτή, όσο και η πλευρά των συνηγόρων του ζήτησαν μία παράταση μέχρι την 1η Μαΐου του 2018.

Κλείσιμο
Της εξέλιξης αυτής, είχε προηγηθεί η υπόθεση του πρώην συμβούλου για θέμα εξωτερικής πολιτικής στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ
, Τζορτζ Παπαδόπουλος. Την υπόθεση αυτή, εποπτεύει επίσης, ο ειδικός ανακριτής Μάλερ, ενώ έχει χορηγηθεί προθεσμία μέχρι τα μέσα Απριλίου, προκειμένου να διευκρινιστούν ζητήματα της δίκης που θ’ ακολουθήσει.

Οι παρατάσεις που έχουν χορηγηθεί στις δύο περιπτώσεις, αφήνουν να εννοηθεί ότι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μάλερ δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την άνοιξη.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η δημοσιοποίηση δικαστικών εγγράφων γνωστοποίησε ότι ο Παπαδόπουλος παραδέχτηκε την ενοχή του, για ψευδή κατάθεση στο FBI κι αναφορικά με τις επαφές που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Τον Δεκέμβριο, ο Φλιν παραδέχτηκε επίσης, ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI, ενώ ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή Μάλερ. Ο Φλιν διερευνάται για τις επιχειρηματικές σχέσεις που είχε με την Ρωσία παρέχοντας υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων, οι οποίες, δεν είχαν δηλωθεί όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ο ίδιος, ερευνάται για τις επικοινωνίες που είχε κατά την περίοδο μεταβίβασης της εξουσίας στον πρόεδρο Τραμπ, με τον (τότε) πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ. Ο Φλιν αποπέμφθηκε από τα καθήκοντα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν διαπιστώθηκε ότι είχε παραπλανήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με την Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο πρώην εκπρόσωπος της νομικής ομάδας του Τραμπ, Μαρκ Κοράλο είχε ανησυχία ότι η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Χόουπ Χικς, θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, μετά από σχόλιο που φέρεται να έχει κάνει για τα ηλεκτρονικά μηνύματα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και των Ρώσων. Στο ζήτημα αυτό, κι αναφορικά με το σχόλιο της Χικς αναφέρθηκε η εφημερίδα “The New York Times.”

Η Χικς φέρεται να είπε στον πρόεδρο Τραμπ στην διάρκεια τηλεδιάσκεψης ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Τραμπ Τζούνιορ «δεν θα δημοσιευτούν ποτέ», ενώ ο Κοράλο αναμένεται ν’ αναφερθεί στην συζήτηση αυτή, στην κατάθεση που θα δώσει στον ειδικό ανακριτή Μιούλερ.

Το CNN ανέφερε προηγούμενα, ότι ο Κοράλο έχει προγραμματιστεί να δώσει κατάθεση στην ομάδα έρευνας του Μάλερ, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με πηγή που έχει λάβει γνώση του θέματος. Αναμένεται επίσης, ότι ο ειδικός ανακριτής θα τον ρωτήσει για την συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ που έγινε στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) κι αναφορικά με την συγγραφή της πρώτης (παραπλανητικής) ανακοίνωσης για τον συνάντηση μεταξύ του Τραμπ Τζούνιορ και Ρώσων που έγινε στον Πύργο Τραμπ, τον Ιούνιο του 2016.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Κοράλο ανησυχούσε για την στάση της Χικς και τα όσα είπε τα οποία απέδιδε είτε σε αφέλεια, είτε σε πρόθεση αναφορικά με την μη παράδοση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στην ομάδα έρευνας του Μιούλερ.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της Χικς αρνήθηκε ότι η ίδια έχει πει κάτι παρόμοιο, σε δήλωσή του, στο CNN. “ Όπως οι περισσότεροι δημοσιογράφοι γνωρίζουν δεν συνηθίζω να σχολιάζω ερωτήσεις των ΜΜΕ. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, πρέπει ν’ απαντήσω. Η ίδια, δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο. Η ιδέα ότι η Χόουπ Χικς πρότεινε την απόκρυψη ή την καταστροφή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή άλλων εγγράφων, είναι ολικά ανυπόστατη,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Τρουτ, δικηγόρος της Χικς.

Στην συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ, συμμετείχαν ο Τραμπ Τζούνιορ, ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρετ Κούσνερ κι ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ. Η συνάντηση αυτή, έγινε με μία δικηγόρο από την Ρωσία για την οποία ο Τραμπ Τζούνιορ πίστευε ότι θα του παρέδιδε επιβαρυντικές πληροφορίες για την Χίλαρι Κλίντον. Η ίδια συνάντηση έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο του Μάλερ, όσο και των ερευνών που διεξάγονται για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, από το Κογκρέσο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης