Χαβάη: Απολύθηκε ο υπάλληλος που πάτησε το συναγερμό για επίθεση πυραύλου

Χαβάη: Απολύθηκε ο υπάλληλος που πάτησε το συναγερμό για επίθεση πυραύλου

Επιπλέον, παραιτήθηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και άλλοι δύο υπάλληλοι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους  – Ο συναγερμός για επίθεση βαλλιστικού πυραύλου προκάλεσε τεράστιο πανικό

Χαβάη: Απολύθηκε ο υπάλληλος που πάτησε το συναγερμό για επίθεση πυραύλου
Εκτός υπηρεσίας βρίσκονται πλέον οι αρμόδιοι για το πάτημα του συναγερμού για επίθεση βαλλιστικού πυραύλου στη Χαβάη, που συνέβη τον Ιανουάριο. 

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων αναγκών παραιτήθηκε και ο υπάλληλος που έστειλε τον εσφαλμένο συναγερμό απολύθηκε, καθώς το λάθος δημιούργησε τεράστιο πανικό. 

Σε ομοσπονδιακή έρευνα που έγινε για το περιστατικό διαπιστώθηκε ότι ο υπάλληλος, ένας αξιωματικός της υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, θεώρησε ότι η απειλή για την επίθεση βαλλιστικών πυραύλων ήταν πραγματική, αφού ο ίδιος δεν είχε ακούσει κάποιο ηχογραφημένο μήνυμα που να το αναφέρει ως άσκηση. 

Όμως, σύμφωνα με αξιωματούχους, ο υπάλληλος ανησυχούσε τους συναδέλφους του για περισσότερο από μια δεκαετία. Σε άλλες δύο περιπτώσεις, είχε θεωρήσει λάθος ασκήσεις ως πραγματικό συναγερμό. Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί σαφές πώς κατάφερε να παραμείνει σε μια τόσο ευαίσθητη θέση για ένα τόσο μεγάλο διάστημα. 

Πέραν της παραίτησης του διευθυντή και της απόλυσης του υπαλλήλου, κυρώσεις επιβλήθηκαν και σε άλλους δύο υπαλλήλους. 
Κλείσιμο

Σύμφωνα με την επίσημη έρευνα, χρειάστηκαν περίπου 40 λεπτά για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, καθώς η υπηρεσία δεν είχε την ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τι συμβαίνει σε περίπτωση ψευδούς συναγερμού. Οι προσπάθειες του κυβερνήτη της Χαβάης να διορθώσει το λάθος καθυστέρησαν, καθώς δεν γνώριζε τα στοιχεία του λογαριασμού του στο twitter. 



Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) υποστηρίζει στην αναφορά της ότι το λάθος ήταν αποτέλεσμα της μη συνεννόησης υπαλλήλων της υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων αναγκών στη Χαβάη, κατά τη διάρκεια αλλαγής βάρδιας, ανάμεσα στον επόπτη και τον επιβλέποντα σχετικά με την άσκηση που θα γινόταν.  Ο υπάλληλος παράκουσε το περιεχόμενο του μηνύματος και επέλεξε να πατήσει το κουμπί του συναγερμού. 

«Είσαι βέβαιος ότι θες να στείλεις αυτό το συναγερμό;» ήταν το «ερώτημα» του συσστήματος και ο υπάλληλος απάντησε «ναι». Ως αποτέλεσμα, το μήνυμα έφυγε προς όλες τις πλευρές και καλούσε τους πολίτες να βρουν καταφύγιο. 

Το γεγονός συνέβη σε μία περίοδο που οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα χαρακτηριζόνται τεταμμένες λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ως εκ τούτου, ο συναγερμός πυροδότησε πανικό. Άνθρωποι έψαχναν να βρουν καταφύγιο ή μέλη της οικογένειάς του, καθώς φοβήθηκαν ότι ζούσαν τις τελευταίες τους στιγμές. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης