Με άγριες διαθέσεις και μήνυμα «Πρώτα η Αμερική» ο Τραμπ στο Νταβός

Με άγριες διαθέσεις και μήνυμα «Πρώτα η Αμερική» ο Τραμπ στο Νταβός

Σε δείπνο με τους επικεφαλής κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών υποσχέθηκε ανάπτυξη 7% στις ΗΠΑ αν εκλεγεί για δεύτερη φορά - Η δήλωσή του για το δολάριο που «άναψε φωτιές»

Με άγριες διαθέσεις και μήνυμα «Πρώτα η Αμερική» ο Τραμπ στο Νταβός
Στο Νταβός είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας καθώς όλοι περιμένουν με αγωνία την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, την πρώτη ομιλία Αμερικανού προέδρου τα τελευταία 20 χρόνια στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο Τραμπ, η άφιξη του οποίου θύμιζε ταινία Χόλιγουντ με ελικόπτερα, θωρακισμένες λιμουζίνες και ελεύθερους σκοπευτές, έχει φροντίσει να δείξει τις διαθέσεις του. «Πάμε στο Νταβός για να πούμε στον κόσμο πόσο μεγάλη είναι και θα είναι η Αμερική. Η οικονομία μας αναπτύσσεται και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με όλα όσα κάνω. Η χώρα μας κερδίζει ξανά» έγραφε στο Twitter λίγο πριν να μπει στο Air Force One με προορισμό την Ελβετία.


Κλείσιμο

Και για όσους αμφέβαλαν για την επιθυμία του περί «οικονομικού πολέμου» στην πρώτη του συνέντευξη αμά τη αφίξει του στο Νταβός έβαλε ξανά «φιτιλιά». Ο Αμερικανός πρόεδρος τάχθηκε υπέρ ενός «ισχυρού δολαρίου», παρά τις δηλώσεις του Μνούτσιν, ο οποίος την Τετάρτη είχε αναφερθεί στα οφέλη ενός αδύναμου δολαρίου. Η αξία του δολαρίου «θα πρέπει να βασίζεται στην ισχύ της χώρας» είπε ο κ. Τραμπ σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC. «Το δολάριο θα γίνεται ολοένα και ισχυρότερο και τελικά θέλω να δω ένα ισχυρό δολάριο», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι τα σχόλια του Μνούτσιν παρερμηνεύτηκαν. 

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των σημαντικότερων ευρωπαϊκών εταιρειών όπως οι HSBC, SAP, Bayer και Nestle. Εν μέσω σαλατών, κρέατος και ψαριού και συνοδεία κρασιού και νερού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως είπαν παριστάμενοι στο δείπνο, υποσχέθηκε ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορέσει να «τρέξει» όπως η ινδική. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Τραμπ αναφέρθηκε σε μια συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ο οποίος του επισήμανε ότι η οικονομία της χώρας του αναπτύσσεται με ρυθμό 7%. Ο Τραμπ είπε στους παριστάμενους ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο αν ο αμερικανικός λαός τον εμπιστευτεί για μια δεύτερη θητεία.






Υπάρχουν πάντως και αυτοί που περιμένουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει ένα πιο συμφιλιωτικό τόνο στην ομιλία του προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις με ορισμένους από όσους έχει προσβάλει από τη στιγμή που μπήκε στον Λευκό Οίκο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα ξεχωρίσει και σήμερα θα είναι τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας καθώς οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν την ομιλία του έχουν ενημερωθεί ότι «δεν θα επιτρέπεται ούτε ένα μπουκάλι νερό». Οι έλεγχοι, δε, αναμένεται να είναι παρόμοιοι με αυτούς που χρησιμοποιούνται σε αεροδρόμια καθώς οι άνδρες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δεν θέλουν να ρισκάρουν κάποια δυσάρεστη έκπληξη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης