Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν αύριο για την εισβολή στη Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν αύριο για την εισβολή στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησε την κατάσταση στην Αφρίν με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμμανουέλ Μακρόν

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν αύριο για την εισβολή στη Συρία
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αύριο Τετάρτη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κι ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων της Συρίας YPG στην επαρχία Αφρίν.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός συνεδρίου στο Παρίσι, ο Τσαβούσογλου, ανέφερε πως είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον ότι η στήριξη της Ουάσιγκτον προς τους YPG πρέπει να τερματιστεί προκειμένου οι δύο χώρες-σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν στο θέμα της Συρίας.

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα από τον άμαχο πληθυσμό κατά τη διάρκεια των τουρκικών επιχειρήσεων στην Αφρίν, έγινε γνωστό από πηγές του προεδρικού μεγάρου της Τουρκίας.

Κλείσιμο
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία σχετικά με τις προσπάθειες να επιλυθεί το ζήτημα της Συρίας και αντήλλαξαν πληροφορίες αναφορικά με την τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι ανακοινώσεις των Γάλλων 

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται πάντως οι αναφορές των Γάλλων για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας Ερντογάν Μακρόν. Σύμφωνα με Γαλλικές πηγές ο Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας για την επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στην Αφρίν της Συρίας.

Στη συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες, και ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στη Συρία, ο Μακρόν υπογράμμισε "την ανησυχία της Γαλλίας για τη σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης" ιδίως στην επαρχία του Ιντλίμπ και την Ανατολική Γούτα. Τόνισε επίσης ότι παραμένει απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα χωρίς καθυστέρηση ενός διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.

«Ο πρόεδρος Μακρόν υπενθύμισε ότι είναι αναγκαίο από τη μία να αγωνιστούμε κατά προτεραιότητα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και όλων των τζιχαντιστικών δυνάμεων στην περιοχή και από την άλλη να διασφαλίσουμε τις αναγκαίες ανθρωπιστικές συνθήκες για τον άμαχο πληθυσμό και, τέλος, να διευκολύνουμε τις συνθήκες για μια βιώσιμη πολιτική λύση», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης