Γερμανία: Το Πάσχα προβλέπεται να σχηματιστεί κυβέρνηση

Γερμανία: Το Πάσχα προβλέπεται να σχηματιστεί κυβέρνηση

Το χθεσινό οριακό «ναι» του SPD στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το CDU για τον σχηματισμό ενός «μεγάλου συνασπισμού»-«ναι» είπαν 362 σύνεδροι δηλαδή το 56,4% και «όχι» 279 σύνεδροι- δείχνει ότι η ηγεσία του Σουλτς αμφισβητείται από τα μέλη του κόμματός του

Γερμανία: Το Πάσχα προβλέπεται να σχηματιστεί κυβέρνηση
Σηκώνει «κεφάλι» η Μέρκελ μετά το αποτέλεσμα του κομματικού συνεδρίου του SPD, το οποίο παρά το γεγονός ότι έδωσε το πράσινο φως για τις  διαπραγματεύσεις Χριστιανοδημοκρατών των βαυαρών εταίρων τους- Χριστιανοκοινωνιστών- και των Σοσιαλδημοκρατών, αποδυνάμωσε αισθητά τον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος το φυσάει και δεν κρυώνει...

Παρά το γεγονός ότι στο χθεσινό κομματικό συνέδριο στη Βόννη προσπαθούσε επί 58 λεπτά να πείσει τους ομοϊδεάτες του ότι πρέπει να συγκυβερνήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Χριστιανοδημοκράτες, ο ηγέτης του SPD κατάφερε να αποσπάσει ένα χλιαρό χειροκρότημα διάρκειας μόλις ενός λεπτού. Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών κομμάτων-CDU-CSU και SPD- αναμένεται πιθανόν να διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

«Εξακόσιοι σύνεδροι του SPD ψήφισαν για το μέλλον της Ευρώπης», σχολιάζει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα «La Republica», ενώ το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» επισημαίνει με ειρωνικό ύφος ότι « ο φόβος για νέες εκλογές στη Γερμανία έσωσε τον Σουλτς». 

Κλείσιμο
Η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ, χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι το κόμμα της επιδιώκει μια σταθερή κυβέρνηση. Επανέλαβε όμως ότι βάση των διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει το αποτέλεσμα των διερευνητικών, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις αξιώσεις Σουλτς για επαναδιαπραγμάτευση και βελτιώσεις ορισμένων σημείων της προκαταρκτικής συμφωνίας.

Το χθεσινό οριακό «ναι» του SPD στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το CDU για τον σχηματισμό ενός «μεγάλου συνασπισμού»-«ναι» είπαν 362 σύνεδροι δηλαδή το 56,4% και «όχι» 279 σύνεδροι- δείχνει ότι η ηγεσία του Σουλτς αμφισβητείται από τα μέλη του κόμματός του, ότι δυσκολεύουν οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα της Μέρκελ για το σχηματισμό κυβέρνησης κι ότι ακόμη κι αν σχηματιστεί τελικά κυβέρνηση, θα είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει, εξαιτίας τεράστιων πιέσεων από τα δεξιά και από τα αριστερά, τόσο εντός των δύο κομμάτων όσο και εκτός.

Για την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ,τίθεται πλέον θέμα ηγεσίας στο SPD μετά τις... κωλοτούμπες του Σουλτς. Αρχικά είχε δηλώσει ότι το κόμμα του θα είναι αντιπολίτευση. 
 
Στο CDU πιστεύουν πάντως πως θα ενταθούν οι πιέσεις του Σουλτς για μετατόπιση των θέσεων μίας μελλοντικής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» πιο πολύ προς την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατικών θέσεων, προκειμένου να διασφαλισθεί η θετική ψήφος των μελών του SPD στο προσεχές εσωκομματικό δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα αυτό θα δώσει το τελικό ok για τη συμμετοχή ή μη των Σοσιαλδημοκρατών σε κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες.
 
Την ίδια ώρα υπάρχει έντονη αντίσταση της νεολαίας του κόμματος εναντίον του «μεγάλου συνασπισμού». 

Κι ενώ τα τρία κόμματα προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να ενισχύονται οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς ενώ το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD παραμένει σταθερά τρίτο με ποσοστό 13%.

Καλό Πάσχα για τον σχηματισμό κυβέρνησης... 

Ο δρόμος πάντως μέχρι την τελική συμφωνία θα είναι μακρύς. Στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου,όμως και πάλι το αποτέλεσμα θα πρέπει να λάβει τις «ευλογίες» από τη βάση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος μέσω δημοψηφίσματος. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, από τα μέσα Μαρτίου θα μπορεί να διεξαχθεί εκλογή καγκελαρίου και μέχρι το Πάσχα, δηλαδή στις αρχές Απριλίου, θα μπορεί να έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Είναι βέβαιο ότι ο Σουλτς θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το αμφίρροπο αποτέλεσμα του συνεδρίου για να πιέσει ώστε στις ουσιαστικές διαβουλεύσεις να πάρει κάτι περισσότερο από ότι είχε επιτύχει στις προκαταρκτικές συζητήσεις. Μπορεί εξάλλου να έπεισε τα στελέχη του κόμματος (έχοντας μαζί του τους κορυφαίους από την «αριστερή» Αντρέα Νάλες μέχρι τον «δεξιό» Όλαφ Σόλτς, αλλά και τα συνδικάτα που ήθελαν το SPD να παραμείνει στην κυβέρνηση για να συνεχίσει να επηρεάζει την εργατική νομοθεσία), όμως η βάση είναι σαφώς διχασμένη κι ένα μεγάλο κομμάτι παραμένει αρνητικό απέναντι στη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού. Πολλοί φοβούνται ότι το SPD θα χρεωθεί και πάλι το αρνητικό της συγκυβέρνησης με τον ιστορικό ιδεολογικό του αντίπαλο, χωρίς να καταφέρει να χρεωθεί τα όποια θετικά μέτρα επιβάλλει. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης