BBC: Έλληνας νεκρός στο μακελειό της Καμπούλ

BBC: Έλληνας νεκρός στο μακελειό της Καμπούλ

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, εχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος εννέα Ουκρανών, ενός Έλληνα, ενός Γερμανού και ενός Καζάκου - Δύο από τα θύματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί - Άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών ακόμα και στους 43 - Οι Ταλιμπάν έφαγαν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Intercontinental, πριν σκορπίσουν τον όλεθρο

BBC: Έλληνας νεκρός στο μακελειό της Καμπούλ
Ένας Έλληνας είναι μεταξύ των 18 επιβεβαιωμένων θυμάτων από την επίθεση ενόπλων στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές του Αφγανιστάν.

Περίπου 160 άνθρωποι διασώθηκαν από τους Αφγανούς στρατιώτες, που έδωσαν μάχη επί 12 ώρες για να ανακτήσουν τον έλεγχο του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Πηγές της αφγανικής αστυνομίας είπε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος εννέα Ουκρανών, ενός Έλληνα, ενός Γερμανού και ενός Καζάκου. Δύο από τα θύματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

Κλείσιμο
Η αεροπορική εταιρεία Kam Air ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ορισμένοι υπάλληλοί της, ενώ άλλοι αγνοούνται.

Τρεις από τους δράστες σκοτώθηκαν, ενώ δέκα άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις πολίτες, τραυματίστηκαν.

Πληροφορίες, ωστόσο, από Αφγανό αξιωματούχο, που επικαλούνται Sputnik και Fox News, ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 43. 

Μέσω email, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χθες το βράδυ το ξενοδοχείο Intercontinental (…) έγινε στόχος επίθεσης. Η επίθεση εξαπολύθηκε από πέντε μουτζαχεντίν μας».

Έψαχναν τους ξένους
Ο Μουτζαχίντ τόνισε ότι το ξενοδοχείο ήταν «γεμάτο εισβολείς Αμερικανούς και άλλων εθνικοτήτων», ενώ πρόσθεσε ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν «δεκάδες» εξ αυτών.

Αυτόπτης μάρτυρας, ανέφερε στο BBC, ότι οι τρομοκράτες δεν τον σκότωσαν αφότου έμαθαν ότι δεν είναι ξένος, αλλά Αφγανός.

Ένας Ισραηλινός ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν σκότωσαν μία γυναίκα αρχικά, που ήταν αλλοδαπή και στη συνέχεια άρχισαν να ρωτούν με λύσα «πού είναι οι ξένοι;»

Οι δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι περίπου 160 άτομα διασώθηκαν.

Έφαγαν πρώτα
Ο Χασέμπ, ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, εργαζόμενος στο ξενοδοχείο, όπως αναφέρει το BBC, είπε στο Tolo News ότι δύο από τους ένοπλους του ζήτησαν να τους εξυπηρετήσει πρώτα, στο εστιατότιο του ξενοδοχείου.

«Φορούσαν πολύ κομψά ρούχα», είπε. «Ήρθαν σε μένα και ζήτησαν φαγητό, τους εξυπηρέτησα με τρόφιμα και με ευχαρίστησαν, σηκώθηκαν από τις θέσεις τους, έβγαλαν τα όπλα τους και άρχισαν να πυροβολούν τον κόσμο».

Την προστασία είχε αναλάβει ιδιωτική επιχείρηση
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AP, η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου από το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών, το οποίο συγκέντρωσε τουλάχιστον 34 τοπικούς αξιωματούχους. Όπως αναφέρει ο οργανισμός, επικαλούμενος το Υπουργείο Εσωτερικών, μια ιδιωτική επιχείρηση ανέλαβε την ευθύνη για την φύλαξη του ξενοδοχείου τρεις εβδομάδες πριν, με την έρευνα να ανοίξει για να διαπιστώσει πώς οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να μπουν στο καλά φυλαγμένο πολυτελές ξενοδοχείο, δημοφιλές μεταξύ αλλοδαπών.

Το χρονικό της επίθεσης
Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα τριών ενόπλων εισέβαλε στο ξενοδοχείο λίγο μετά τις 21.00 τοπική ώρα (19.30 ώρα Ελλάδας). Προκάλεσε μια έκρηξη για να ανοίξει δρόμο και κατόπιν άνοιξε πυρ εναντίον των φρουρών και των πελατών. Σύμφωνα με το BBC και οι τρεις δράστες είναι νεκροί.

Δημοσιογράφος της Wall Street Journal ανέφερε ότι οι δράστες φώναζαν «Αλάχου Άκμπαρ» και ότι οι ένοπλοι πετούσαν ανθρώπους από τον τρίτο και τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου.

Ο Νατζίμπ Ντάνι διευκρίνισε ότι «συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης στον έκτο όροφο», ώστε να εξουδετερωθούν τα εκρηκτικά που υπάρχουν.

Η επίθεση ξεκίνησε χθες λίγο μετά τις 21:00 (τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας), όταν ένας από τους δράστες εισέβαλε στο πολυτελές ξενοδοχείο πυροδοτώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό και ανοίγοντας πυρ εναντίον των ανθρώπων.

Η ηλεκτροδότηση είχε κοπεί στο ξενοδοχείο, που βρίσκεται σε ένα λόγο στη δυτική Καμπούλ, με αποτέλεσμα το κτίριο να βυθιστεί στο σκοτάδι, με εξαίρεση τις φλόγες που φαίνονταν να βγαίνουν από τη στέγη του εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκάλεσαν οι δράστες.

Το ξενοδοχείο είχε ξαναδεχθεί επίθεση
Το ξενοδοχείο είχε δεχθεί επίθεση από μαχητές Ταλιμπάν το 2011, με αποτέλεσμα 21 άνθρωποι να σκοτωθούν. Είναι ένα από τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία της Καμπούλ και επρόκειτο σήμερα να φιλοξενήσει ένα συνέδριο πληροφορικής. Περισσότερα από 100 στελέχη του τομέα της πληροφορικής βρίσκονταν στο ξενοδοχείο όταν συνέβη η επίθεση, είπε ο Άχμαντ Ουαχίντ, αξιωματούχος του υπουργείου τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και φέρει το ίδιο όνομα, το ξενοδοχείο στην Καμπούλ δεν ανήκει στον όμιλο ξενοδοχείων InterContinental Hotels Group (IHG), καθώς το 2011, ο όμιλος είχε επισημάνει ότι «το ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ δεν ανήκει στον όμιλο IHG από το 1980».

Την Πέμπτη, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε τους Αμερικανούς πολίτες. «Έχουμε ενημερωθεί σχετικά με πληροφορίες ότι εξτρεμιστικές ομάδες ενδέχεται να οργανώνουν επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείων στην Καμπούλ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης