Συρία: Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τον βομβαρδισμό κουρδικών θέσεων στην περιοχή Αφρίν

Συρία: Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τον βομβαρδισμό κουρδικών θέσεων στην περιοχή Αφρίν

Το τουρκικό πυροβολικό είχε εξαπολύσει δεκάδες βλήματα εναντίον κουρδικών χωριών που βρίσκονται στη συνοριακή περιοχή - Η Δαμασκός προειδοποιεί ότι, σε περίπτωση εισβολής η συριακή αεράμυνα θα καταρρίψει τα τουρκικά αεροσκάφη

Συρία: Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τον βομβαρδισμό κουρδικών θέσεων στην περιοχή Αφρίν
Με αμείωτη ένταση ο στρατός της Τουρκίας συνεχίζει να βομβαρδίζει τις κουρδικές θέσεις στην περιοχή Αφρίν βόρεια της Συρίας χτυπώντας καταφύγια και κρησφύγετα που χρησιμοποιούν μαχητές από τρεις ομάδες:το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το PYD και το YPG. Νωρίτερα, οι Κούρδοι μαχητές είχαν ανοίξει πυρ κατά των Τούρκων,όπως δήλωσε ο τουρκικός στρατός.

Aπό την πλευρά του, ο «Σουλτάνος του Βοσπόρου»,Ταγίπ Ερντογάν, έχει προειδοποιήσει ότι θα συντρίψει τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή στο Αφρίν, την οποία θεωρεί ως απειλή για την ασφάλεια στην Τουρκία.
  
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Νουρετίν Κανίκλι, έσπευσε χθες να επισημάνει ότι, η επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή είχε ξεκινήσει με διασυνοριακό βομβαρδισμό, αλλά δεν υπάρχει στρατιώτης που να έχει πατήσει το πόδι του στην Αφρίν.

Ως «αποσταθεροποιητική» χαρακτήρισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την τουρκική επιχείρηση που στην περιοχή Αφρίν της βόρειας Συρίας. Αρχικά η Μόσχα απέφυγε να σχολιάσει το θέμα ενώ η Τουρκία υποστήριξε ότι Ρώσοι παρατηρητές μετακινούνται από τις θέσεις τους στο Αφρίν, προκειμένου να προχωρήσει η επιχείρηση.

Το τουρκικό πυροβολικό είχε εξαπολύσει δεκάδες βλήματα εναντίον κουρδικών χωριών που βρίσκονται στη συνοριακή περιοχή έως χθες το μεσημέρι.Το τείχος που είχε κατασκευάσει η κυβέρνηση Ερντογάν στα τουρκοσυριακά σύνορα άνοιξε σε δώδεκα σημεία, ως προετοιμασία χερσαίας εισβολής.
Κλείσιμο
 
«Η επιχείρηση έχει ντε φάκτο ξεκινήσει, με διασυνοριακό βομβαρδισμό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Νουρετίν Τσανικλί. «Η τρομοκρατική οργάνωση θα εκκαθαριστεί», προσέθεσε αναφερόμενος στην κουρδοσυριακή πολιτοφυλακή YPG, η οποία σχετίζεται με το PKK, που δρα στο εσωτερικό της Τουρκίας.




Η Δαμασκός προειδοποιεί ότι σε περίπτωση εισβολής η συριακή αεράμυνα θα καταρρίψει τα τουρκικά αεροσκάφη  

     
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Δαμασκού έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι, σε περίπτωση εισβολής, η συριακή αεράμυνα θα καταρρίψει τα τουρκικά αεροσκάφη.Ερωτηθείς για τη δήλωση αυτή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι :«Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία προσφέρει τεράστια υποστήριξη στο καθεστώς. Ξέρουμε ότι το καθεστώς έχει περιορισμένη δυνατότητα να κάνει μόνο του αυτά που λέει. Είναι πολύ ολισθηρή περιοχή».Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλευρό της Τουρκίας βρίσκονται Άραβες αντικαθεστωτικοί του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό των επιτιθεμένων, με υποστήριξη από Τούρκους στρατιώτες. «Το YPG είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τους Τούρκους στρατιώτες και τους τρομοκράτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ανακοίνωσε η κουρδική οργάνωση.
 

 
«Κόκκινο πανί» για τον Ερντογάν η ίδρυση συνοριακής δύναμης που προωθεί ο διεθνής συνασπισμός υπό την  αμερικανική ηγεσία στα σύνορα με την Τουρκία 


   
Η έντονη κινητικότητα στην συρο-τουρκική μεθόριο με ανάπτυξη τουρκικών τεθωρακισμένων δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση σχεδίου ίδρυσης μιας συνοριακής δύναμης 30.000 μαχητών που προωθεί ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στα σύνορα με την Τουρκία.

Για την Άγκυρα η ανάπτυξη της νέας συνοριακής δύναμης στα νότια σύνορά της θεωρείται μία εξέλιξη που θα θέσει σε κίνδυνο την εδαφική και εθνική της ακεραιότητα. Ο Ερντογάν φοβάται ότι, με αυτόν τον τρόπο αφυπνίζει τις αποσχιστικές τάσεις των Κούρδων εντός συνόρων, ενώ παράλληλα ανοίγει το δρόμο για την ντε φάκτο αυτονόμηση ενός κουρδικού θύλακα στη βόρεια Συρία. 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Γιουσούφ Κανλί της εφημερίδας «Χουριέτ», ιδιαίτερα το Αφρίν αποτελεί ζωτική απειλή για τον Ερντογάν διότι η περιοχή αποτελεί σημείο διέλευσης υλικοτεχνικής υποστήριξης που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια το ΡΚΚ στην Τουρκία.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης