Νέο στρατιωτικό δόγμα από τις ΗΠΑ: Ρωσία και Κίνα συνιστούν «αυξανόμενες απειλές»

Νέο στρατιωτικό δόγμα από τις ΗΠΑ: Ρωσία και Κίνα συνιστούν «αυξανόμενες απειλές»

Πρόκειται για δύο «ρεβιζιονιστικές δυνάμεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο σύμφωνο με τα απολυταρχικά μοντέλα τους» υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας

Νέο στρατιωτικό δόγμα από τις ΗΠΑ: Ρωσία και Κίνα συνιστούν «αυξανόμενες απειλές»
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θέτουν την αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας στην καρδιά του νέου αμυντικού στρατιωτικού δόγματός τους που παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, σε άλλη μια ένδειξη ότι οι προτεραιότητες της Ουάσινγκτον αλλάζουν, μετά από 15 χρόνια που ήταν επικεντρωμένες στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Στο κείμενο αυτό, το πρώτο του είδους του από το 2014 τουλάχιστον, τίθενται οι προτεραιότης του υπουργείου Άμυνας, τις οποίες θα αντικατοπτρίζουν τα μελλοντικά αιτήματα αμυντικών δαπανών. Το Πεντάγωνο παρουσίασε σήμερα μια μη απόρρητη, 11σέλιδη σύνοψή του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντιμέτωπες με "αυξανόμενες απειλές" εκ μέρους της Κίνας και της Ρωσίας, δύο "ρεβιζιονιστικών δυνάμεων" που "προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο σύμφωνο με τα απολυταρχικά μοντέλα τους" υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις παρουσιάζοντας τη νέα "Στρατηγική Εθνικής Άμυνας" των
ΗΠΑ
Κλείσιμο
.

Ο υφυπουργός Άμυνας Έλμπριτζ Κόλμπι, που είναι αρμόδιος για θέματα στρατηγικής και ανάπτυξης δυνάμεων, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία είναι πολύ πιο θρασεία από την Κίνα σε ό,τι αφορά τη χρήση στρατιωτικής ισχύος. Υπενθύμισε ότι η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και παρενέβη στρατιωτικά στη Συρία για να στηρίξει τον σύμμαχό της, τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Ωστόσο, την περιορίζουν οι οικονομικοί πόροι της, σημείωσε.

Η Κίνα, από την άλλη, χαρακτηρίζεται στο έγγραφο αυτό ως οικονομικά και στρατιωτικά ανερχόμενη. Έχει ξεκινήσει έναν ευρύ στρατιωτικό εκσυγχρονισμό που, κατά τον Κόλμπι, έρχεται σε έντονη αντίθεση με "τα συμφέροντά μας".

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του Πενταγώνου καταγράφεται επίσης η Βόρεια Κορέα. Επισημαίνεται ότι είναι αναγκαίο να επικεντρωθούν οι ΗΠΑ στην πυραυλική άμυνά τους απέναντι στην απειλή της Πιονγκγιάνγκ η οποία, εκτός από τα πυρηνικά όπλα, διαθέτει επίσης ένα οπλοστάσιο από βιολογικά, χημικά και συμβατικά όπλα.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν επίσης ότι οι εξτρεμιστές ισλαμιστές θα συνεχίσουν να συνιστούν απειλή.

Το Πεντάγωνο σημειώνει ότι οι διεθνείς συμμαχίες θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, υπογραμμίζει όμως ότι είναι αναγκαίο οι χώρες να μοιράζονται μεταξύ τους το οικονομικό βάρος – σημείωση που παραπέμπει εμφανώς στη δημόσια κριτική που έχει ασκήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στους συμμάχους των ΗΠΑ οι οποίοι, όπως λέει, επωφελούνται από τις εγγυήσεις ασφάλειας που τους παρέχει η Ουάσινγκτον.

Τι είναι ο Ρεβιζιονισμός - Μεγάλη ανησυχία από τις δηλώσεις Μάτις

Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας προκάλεσαν ανησυχία σε όλον τον πλανήτη. Με τον όρο Ρεβιζιονισμό που χρησιμοποίησε ο Μάτις για να  χαρακτηρίσει τις «αυξανόμενες απειλές» Ρωσία και Κίνα, εννοούμε την πρακτική κρατών ή ομάδων, που προσβλέπουν στην τροποποίηση ή ακόμη και κατάργηση των διεθνών συνθηκών μεταξύ κρατών. Συχνά, αναφέρονται ως «Ρεβιζιονιστές» οι σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό σε διεθνές επίπεδο. 

Πρόκειται για τη θεωρία που πρώτος διατύπως ο Έντουαρντ Μπερνστάιν. Μία θεωρία που βασίστηκε στο σκεπτικό ότι η πραγματικότητα διέψευσε ή ξεπέρασε τις προβλέψεις και θεωρίες του Καρλ Μαρξ. Όπως ανέφερε ο Μπερνστάιν, η γιγάντωση της Πάλης των Τάξεων και το οργανωμένο εργατικό κίνημα, μπορούν να επιτευχθούν μέσω νομίμων διαδικασιών, στο πλαίσιο ενός αστικού κράτους, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τους τελευταίους αιώνες.

Σήμερα, ο όρος «Ρεβιζιονισμός» χρησιμοποιείται για κράτη που επιχειρούν ή που παρουσιάζονται ως τέτοια, την ανατροπή των διεθνών συνθηκών και δη των συνόρων. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα για την επεκτατική της πολιτική προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την εισβολή στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας, ενώ στην Κίνα καταλογίζει προσπάθεια ανατροπής των κανόνων του παγκοσμίου εμπορίου, με ακραία επιθετική τακτική και τακτικές «επιχειρηματικών και εμπορικών κατασκόπων», την ίδια στιγμή που στηρίζει την επεκτατική πολιτική, ενάντιο ακόμη και στις αποφάσεις του ΟΗΕ, του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης