Ο Μακρόν στρώνει το κόκκινο χαλί στη Μέρκελ - Θα συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης

Ο Μακρόν στρώνει το κόκκινο χαλί στη Μέρκελ - Θα συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης

Η συνάντησή τους η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα -περίπου στις έξι ώρα Ελλάδος- είναι η πρώτη μετά την επίτευξη επί της αρχής συμφωνίας μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενός «μεγάλου συνασπισμού»

Ο Μακρόν στρώνει το κόκκινο χαλί στη Μέρκελ - Θα συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης
Το κόκκινο χαλί στρώνει σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να υποδεχτεί την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να συζητήσουν «το μέλλον της Ευρώπης και τις μελλοντικές προτεραιότητες».

Η συνάντησή τους η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα -περίπου στις έξι ώρα Ελλάδος- είναι η πρώτη μετά την επίτευξη επί της αρχής συμφωνίας μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενός «μεγάλου συνασπισμού».

Η συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν συμπίπτει επίσης με την 55η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, όπως δήλωσε στο Βερολίνο η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ούλρικε Ντέμερ, διευκρινίζοντας ότι οι δύο ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Κλείσιμο
Εφόσον το κόμμα του Σουλτς αποφασίσει στο συνέδριο του στις 21 Ιανουαρίου να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο να σχηματιστεί ο μεγάλος συνασπισμός, η γαλλική Εθνοσυνέλευση και η γερμανική Βουλή θα ψηφίσουν την επομένη (22 Ιανουαρίου) κατά την 55η επέτειο της συμφωνίας, κοινή διακήρυξη που θα ορίζει τις προοπτικές μίας νέας συνθήκης η οποία θα ενισχύει τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια.

Υπενθυμίζεται ότι, ο 39χρονος Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει στις 28 Σεπτεμβρίου στη Σορβόνη ότι επιθυμεί την ανανέωση της Συνθήκης των Ηλυσίων, η οποία υπεγράφη το 1963 από τον πρόεδρο Σαρλ ντε Γκολ και τον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος είχε επισημάνει ότι είναι «ευτυχής και ικανοποιημένος» για τη συμφωνία συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες στο Βερολίνο, θεωρώντας ότι είναι «ευνοϊκή για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης».

Στο κείμενο της συμφωνίας του Βερολίνου, το κόμμα της Μέρκελ και το κόμμα του Σουλτς δεσμεύονται «να ενισχύσουν και να μεταρρυθμίσουν» την Ευρωζώνη από κοινού με τη Γαλλία για να γίνει πιο ανθεκτική στις κρίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η επί της αρχής συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων πρέπει να εγκριθεί από τη βάση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου τη ερχόμενη Κυριακή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης