ΗΠΑ: Την παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προσπαθούν να αποφύγουν οι Ρεπουμπλικάνοι

ΗΠΑ: Την παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προσπαθούν να αποφύγουν οι Ρεπουμπλικάνοι

«Είναι σίγουρο ότι ο πρόεδρος δεν επιθυμεί μία παύση λειτουργίας. Στην περίπτωση όμως, που αυτό συμβεί, έχετε κάποιους να κοιτάξετε κι αυτοί είναι οι Δημοκρατικοί» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς


ΗΠΑ: Την παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προσπαθούν να αποφύγουν οι Ρεπουμπλικάνοι
Στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν βρουν τρόπο να συμβιβάσουν τις διαφορές τους με τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματος και να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο μεσοπρόθεσμης εφαρμογής για την αποφυγή ενδεχόμενης παύσης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για μια τέτοια αρνητική εξέλιξη πληρώνοντας το πολιτικό κόστος, σχολιάζει το CNN.

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον, η απόδοση ευθυνών τους αγγίζει άμεσα, καθώς ελέγχουν πολιτικά τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και τη Γερουσία και το γεγονός αυτό, είναι γνωστό σε όλους (πολιτικούς φίλους κι εχθρούς) κι αξιολογείται ανάλογα.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν την Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία, αλλά και την προεδρία. Η κυβέρνηση μπορεί να εξακολουθήσει να λειτουργεί εάν το θέλουν ή μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας αν το επιθυμούν», τόνισε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Πατ Λίχι. Η τοποθέτησή του, απηχεί την άποψη του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν γνώση για τις εξελίξεις, γνωρίζουν καλά ότι εκφράζει την σημερινή πολιτική πραγματικότητα στο Καπιτώλιο.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ έχει επαναληπτικά δηλώσει υπό την διαδοχική απειλή των πρόσφατων παύσεων λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ότι δεν θα υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη. Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα έχει επίσης, δηλώσει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «The New York Times» ότι: «το να πιστεύεις πως μπορείς να κατηγορήσεις ουσιαστικά τους Δημοκρατικούς για ενδεχόμενη παύση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κι αναφορικά με τις εξελίξεις στην συζήτηση γύρω από το πρόγραμμα DACA που εφαρμόζεται για την προστασία των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στις ΗΠΑ
όταν ήταν παιδιά, είναι (πολιτική) αφέλεια».

Η πιο πρόσφατη παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, καταγράφηκε το φθινόπωρο του 2013. Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά με τον Δημοκρατικό πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο. Παρά τον μερικό πολιτικό έλεγχο που ασκούσε στο Κογκρέσο το Δημοκρατικό Κόμμα, την ευθύνη για την διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, χρεώθηκαν πολιτικά οι Ρεπουμπλικάνοι που ήταν μέλη του Κογκρέσου. Σε δημοσκόπηση (Washington Post-ABC) που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, πλειοψηφία των Αμερικάνων (53%) απέδωσε την ευθύνη για το πολιτικό αδιέξοδο που οδήγησε στη παύση λειτουργίας των υπηρεσιών, στους Ρεπουμπλικάνους, έναντι ποσοστού 29% που κατηγόρησε τον Ομπάμα. Στην ίδια δημοσκόπηση, μόλις 1 στους 3 πολίτες που συμμετείχαν δήλωναν ότι είχαν θετική άποψη για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, οριοθετώντας το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής στην ιστορία διεξαγωγής δημοσκοπήσεων στις ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι κατέγραψαν πολιτική άνοδο στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, που πραγματοποιήθηκαν το 2014, ωθώντας πολλούς να υποστηρίξουν ότι δεν είχαν υποστεί πολιτική φθορά, από την παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ωστόσο, είχαν υποστεί πολιτικό πλήγμα στην αξιοπιστία τους, το οποίο υπερκαλύφθηκε από την αποδοκιμασία για τον πρώην πρόεδρο, αλλά και για το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προωθούσε (Obamacare).

Τα ποσοστά πολιτικής αποδοκιμασίας των Ρεπουμπλικάνων το 2013, είναι σχεδόν παρόμοια με αυτά που καταγράφηκαν μετά από τις παύσεις λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το 1995 και το 1996. Μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, μία δημοσκόπηση (Post-ABC) έδειξε ότι ποσοστό 50% των συμμετεχόντων απέδιδε την ευθύνη στην ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο, ενώ ποσοστό 27% κατηγορούσε τον Δημοκρατικό πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι είχαν σχολιάσει αρνητικά τον ρόλο που είχε στις εξελίξεις που οδήγησαν στην παύση λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, ο (τότε) πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς, διευκολύνοντας ωστόσο, την επανεκλογή του Κλίντον έναντι του Μπομπ Ντολ (1996).

Οι παραπάνω καταστάσεις διαμορφώθηκαν σε περιβάλλον μεικτού ελέγχου του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου από τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς. Η πολιτική αυτή πραγματικότητα που δεν ισχύει σήμερα, καθώς η άσκηση της εξουσίας ελέγχεται αποκλειστικά από τους Ρεπουμπλικάνους, με τον πρόεδρο Τραμπ να γράφει στο Twitter: «Οι Δημοκρατικοί επιθυμούν την παύση λειτουργίας της Κυβέρνησης, θέτοντας ως αντάλλαγμα την Αμνηστία σε όλα για την Ασφάλεια των Συνόρων. Αυτό δεν θα δουλέψει».

Από την άλλη μεριά, το πολιτικό περιβάλλον σήμερα στην Ουάσινγκτον δείχνει να είναι πολύ πιο τοξικό για τους Ρεπουμπλικάνους, από την πολιτική πραγματικότητα των προηγούμενων λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (CNN/ORC) τον Δεκέμβριο, οι Δημοκρατικοί προηγούνται με ποσοστό 18%, ενώ η ίδια δημοσκόπηση, έδειξε και προβάδισμα 17% των Δημοκρατικών στο επίπεδο του ενθουσιασμού με τον οποίο οι οπαδοί τους, προσεγγίζουν τις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Αν συνυπολογιστούν και τα αποτελέσματα σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, τότε, το πολιτικό περιβάλλον σήμερα, υπό την προοπτική των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, φαίνεται να ευνοεί τους Δημοκρατικούς, που δεν έχουν την πολιτική φθορά άσκησης της προεδρικής εξουσίας.

Έτσι, το ενδεχόμενο μιας παύσης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα έχει σχεδόν καταστροφικές πολιτικές συνέπειες για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, στον ορίζοντα των εκλογών και υπό τον απρόβλεπτο χαρακτήρα λήψης αποφάσεων και δράσης, του προέδρου Τραμπ.

Προς αποφυγήν ενός τέτοιου αρνητικού ενδεχόμενου, υπάρχει ουσιαστική κινητοποίηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων, υπό τον πρόεδρο του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος Ρεπουμπλικάνο Πολ Ράιαν, που έχει προτείνει μία συμβιβαστική νομοθετική πρόταση για μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων, εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την συγκέντρωση των θετικών ψήφων που απαιτούνται, ενώ το προτεινόμενο νομοσχέδιο γνωστοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα Ουάσινγκτον).

Κατά τη γενικότερη άποψη που έχει διαμορφωθεί στο Καπιτώλιο, εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα περάσει κι από τη Γερουσία, παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Από την άλλη μεριά, για το ενδεχόμενο μιας παύσης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς έσπευσε να κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς: «Είναι σίγουρο ότι ο πρόεδρος δεν επιθυμεί μία παύση λειτουργίας. Στην περίπτωση όμως, που αυτό συμβεί, έχετε κάποιους να κοιτάξετε κι αυτοί είναι οι Δημοκρατικοί» δήλωσε χαρακτηριστικά η Σάντερς στην διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Μία συμβιβαστική λύση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να οριοθετηθεί μεταξύ της αύξησης των αμυντικών δαπανών από την μια μεριά και της παράτασης εφαρμογής του προγράμματος DACA -πέραν του Μαρτίου 2018- προς την αμοιβαία εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων και δεσμεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης