Τίλερσον: Η Ρωσία δεν εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις του ΟΗΕ για τη Β. Κορέα

Τίλερσον: Η Ρωσία δεν εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις του ΟΗΕ για τη Β. Κορέα

«Η Μόσχα ενδέχεται να υπονομεύει ή και να «ματαιώνει» κάποια από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Β. Κορέα» 

Τίλερσον: Η Ρωσία δεν εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις του ΟΗΕ για τη Β. Κορέα
Ο Τίλερσον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις του Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Βόρεια Κορέα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε πως η Μόσχα ενδέχεται να υπονομεύει ή και να «ματαιώνει» κάποια από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Β. Κορέα εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του με ένα αμερικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος, ο Τίλερσον έκρινε ότι η Ρωσία δεν συμμορφώνεται «πρωτίστως» προς τα μέτρα που αφορούν το εμπάργκο καυσίμων, καθώς «και σε κάποια άλλα πεδία»· δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Κλείσιμο
«Είναι προφανές σε εμάς ότι δεν εφαρμόζουν όλες τις κυρώσεις και υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν πως πιθανόν ματαιώνουν κάποιες από τις κυρώσεις», δήλωσε ο Τίλερσον κατά την επιστροφή του από το Βανκούβερ, όπου έλαβε μέρος σε μια σύνοδο είκοσι χωρών για τη Βόρεια Κορέα.

Σε μια ομιλία του αργότερα στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, ο Τίλερσον έκρινε πάντως ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας έχουν «αρχίσει να πονάνε αληθινά» την Πιονγκγιάνγκ και εξήρε τις προσπάθειες της Κίνας να πιέσει τη χώρα αυτή.

Ο Τίλερσον σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν απέδωσε την προθυμία που επέδειξε η Βόρεια Κορέα για συνομιλίες στα προβλήματα που προκάλεσαν στην Πιονγκγιάνγκ οι αυστηρότερες κυρώσεις.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε πως είναι πεπεισμένος ότι η πίεση που ασκείται θα οδηγήσει τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Δεν ιδρύουμε κουρδική συνοριοφυλακή στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμιά πρόθεση να δημιουργήσει μια κουρδική συνοριοφυλακή η οποία θα δρα στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία –ενδεχόμενο που εξόργισε την Άγκυρα– και υποστήριξε πως τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης «παρουσιάστηκαν με λάθος τρόπο».

Η Τουρκία αντέδρασε οργισμένα στην ανακοίνωση αυτή και απείλησε ότι θα προχωρήσει σε εισβολή στην περιοχή Αφρίν μετά την εξαγγελία της αμερικανικής κυβέρνησης ότι θα βοηθήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) να συγκροτήσουν μια νέα δύναμη 30.000 ανδρών. Η Άγκυρα απαίτησε η Ουάσινγκτον να αποσύρει την υποστήριξή της από τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, καθώς θεωρεί την κυριότερη οργάνωση τους βραχίονα του PKK.

Ο Τίλερσον σημείωσε πως συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στο Βανκούβερ για να δώσει διευκρινίσεις.

«Όλη αυτή η κατάσταση παρουσιάστηκε λάθος, περιγράφτηκε λάθος. Κάποιοι άνθρωποι είπαν λάθος πράγματα. Δεν ιδρύουμε σε καμία περίπτωση μια συνοριοφυλακή», είπε σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε στις ΗΠΑ από τον Καναδά.

«Θεωρώ πως είναι ατυχές το γεγονός πως οι δηλώσεις που έγιναν από κάποιους δημιούργησαν αυτή την εντύπωση. Δεν κάνουμε αυτό», συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης