Γερμανία: Οι εισαγγελείς απορρίπτουν το αίτημα επιείκειας στον 96χρονο «λογιστή του Άουσβιτς»

Γερμανία: Οι εισαγγελείς απορρίπτουν το αίτημα επιείκειας στον 96χρονο «λογιστή του Άουσβιτς»

Ο Όσκαρ Γκρένινγκ έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση, όμως δεν έχει αρχίσει να εκτίει την ποινή του λόγω διαμάχης για την υγεία του

Γερμανία: Οι εισαγγελείς απορρίπτουν το αίτημα επιείκειας στον 96χρονο «λογιστή του Άουσβιτς»
Απορρίφθηκε το αίτημα για επιείκεια που υπέβαλε ο 96χρονος Όσκαρ Γκρένινγκ, γνωστός ως «λογιστής του Άουσβιτς». Ο γερμανός έχει καταδικαστεί για το ρόλο του στη δολοφονία 300.000 ανθρώπων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς στην κατεχόμενη από τους ναζιστές Πολωνία. 

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το αίτημα για επιείκεια έχει απορριφθεί. Κανείς στο γραφείο του εισαγγελέα στο Λίνεμπουργκ, όπου πραγματοποιήθηκε η δίκη του Γκρένινγκ το 2015, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια όταν επικοινώνησε το Ρόιτερς.

Διαμάχη για την έκτιση της ποινής
Κλείσιμο

Ο «λογιστής του Άουσβιτς» έχει καταδικαστεί το 2015 σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για συνέργεια σε φόνο στο Άουσβιτς, αλλά δεν έχει ακόμη αρχίσει να εκτίει την ποινή του λόγω μιας διαμάχης για την κατάσταση της υγείας του.

Τον Δεκέμβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε πως ο Γκρένινγκ, πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή απορρίπτοντας το επιχείρημα των δικηγόρων του ότι η φυλάκισή του σε τόσο προχωρημένη ηλικία παραβιάζει το δικαίωμά του στη ζωή.

Η δικαστική μάχη του Γκρένινγκ θεωρείται μία από τις τελευταίες μεγάλες δίκες που συνδέεται με το Ολοκαύτωμα, στη διάρκεια του οποίου κάπου έξι εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν από το καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν πως ο Γκρένινγκ, αν και δεν σκότωσε ο ίδιος κάποιον όσο εργαζόταν στο Άουσβιτς, παρείχε υποστήριξη στο καθεστώς που ήταν υπεύθυνο για μαζικές δολοφονίες αποσπώντας χαρτονομίσματα από τους Εβραίους που έφθαναν με τρένα στο Άουσβιτς.

Ο Γκρένινγκ παραδέχθηκε πως είναι ηθικά ένοχος λόγω της εργασίας που παρείχε στο Άουσβιτς, η οποία περιελάμβανε την αποστολή χαρτονομισμάτων που έβρισκε στις αποσκευές των Εβραίων στo αρχηγείο των SS στο Βερολίνο, τα οποία βοήθησαν στη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας των ναζί.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης