Νταβός: Η παρουσία Τραμπ στο Οικονομικό Φόρουμ «στέλνει» τη Μέρκελ στο πλευρό του Μακρόν

Νταβός: Η παρουσία Τραμπ στο Οικονομικό Φόρουμ «στέλνει» τη Μέρκελ στο πλευρό του Μακρόν

Πιθανότατα η Γερμανίδα καγκελάριος θα βρεθεί στο πλευρό του Μακρόν για να αντιμετωπίσουν από κοινού τον εκρηκτικό πρόεδρο των ΗΠΑ 

Νταβός: Η παρουσία Τραμπ στο Οικονομικό Φόρουμ «στέλνει» τη Μέρκελ στο πλευρό του Μακρόν
Αν και δεν είχε σκοπό να πάει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Νταβός, η παρουσία του Τραμπ αλλάζει τα σχέδια της Γερμανίδας καγκελαρίου. 

H καγκελάριος της Γερμανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν,στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Ελβετίας,οι εργασίες του οποίου ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη,με τον γαλλογερμανικό άξονα να ενώνει τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσει τον χειμαρρώδη Αμερικανό πρόεδρο. 

Η Μέρκελ,που δυσκολεύεται να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, αναμενόταν ότι δεν θα συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην ετήσια σύνοδο των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στις ελβετικές Άλπες. Όμως,ύστερα από την προκαταρκτική συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες την Παρασκευή, Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Μέρκελ ενδέχεται να ταξιδέψει στο Νταβός και να έρθει σε σύγκρουση με τον Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει την τελευταία ημέρα του Φόρουμ.

Κλείσιμο
Όπως επισημαίνει το Reuters, πιθανή εμφάνισή της θα σήμαινε και την επιστροφή της Καγκελαρίου στην παγκόσμια σκηνή,ύστερα από μήνες πολιτικής απουσίας, κυρίως λόγω των εξελίξεων στη  Γερμανία.Επιπλέον,θα επέτρεπε στην ίδια και τον πρόεδρο Μακρόν να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στη μεταρρύθμιση της ΕΕ, μετά το Brexit και να υπερασπιστούν τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες των πολιτικών τους έναντι του προέδρου Τραμπ. Για το Reuters, μπορεί στο Νταβός να διεξαχθεί μία ...επική μάχη κατά του Τραμπ.

«Το ένστικτό μου λέει ότι η ομιλία του Μακρόν θα κάνει μεγάλη αίσθηση», τονίζει ο επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης «Chatham House».«Δεν θα μιλήσει για την Ευρώπη μόνο, αλλά για ό,τι αυτή προστατεύει». Κι έχοντας στο πλευρό του τη Μέρκελ, καταλήγει το διεθνές πρακτορείο, αυτό το μήνυμα μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο. Αν τελικώς αποφασίσει να πάει η Μέρκελ ,ούτε η ίδια αλλά ούτε και ο Μακρόν θα συμπέσουν με τον Τραμπ, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον γαμπρό του,Τζάρεντ Κούσνερ και τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η ομιλία Μακρόν είναι προγραμματισμένη για τις 24 Ιανουαρίου ενώ του Τραμπ δύο ημέρες αργότερα.

Φρούριο το Νταβός 
Στο μεταξύ, ο ελβετικός στρατός έχει αρχίσει να στήνει σημεία ελέγχου στους δρόμους που οδηγούν στο Νταβός κι έχει μεταφέρει οπλισμό στην περιοχή, ενώ Αμερικανοί πράκτορες συνεργάζονται στενά με την αστυνομία του Γκριζόν, η οποία έχει την ευθύνη της προστασίας του φόρουμ, κόστους 9,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Επί ποδός,εκείνες τις ημέρες θα είναι έως και πέντε χιλιάδες στρατιώτες και χίλιοι αστυνομικοί. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης