Γαλλία: Σφοδρά πυρά κατά Μακρόν για τα fake news

Γαλλία: Σφοδρά πυρά κατά Μακρόν για τα fake news

Η αντιπολίτευση και χρήστες του twitter αντέδρασαν έντονα για το νομοσχέδιο που προανήγγειλε

Γαλλία: Σφοδρά πυρά κατά Μακρόν για τα fake news
Το χάσταγκ #InventeDesFakeNews (Επινόησε τις δικές του Ψευδείς Ειδήσεις) μονοπώλησε το γαλλικό twitter, μετά την εξαγγελία του Εμάνουελ Μακρόν για την κατάρτιση νομοσχεδίου για να βάλει «φρένο» στις ψευδείς ειδήσεις. 

Στο νομοσχέδιο αντέδρασαν τόσο χρήστες των διαδικτυακών μέσων, όσο και βουλευτές της αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν ότι τέτοιες απαγορεύσεις ενέχουν κινδύνους για τις πολιτικές ελευθερίες. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο νόμος δεν αποτελεί την καλύτερη απάντηση. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία χώρα προσπαθεί να βρει απάντηση στη μάστιγα των fake news, που εξαπλώνονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Τι προβλέπει το σχέδιο Μακρόν

Κλείσιμο
Όπως προβλέπουν οι σχεδιασμοί του Εμάνουελ Μακρόν, οι δικαστές θα μπορούν να μπλοκάρουν μια ιστοσελίδα ή έναν λογαριασμό χρήστη. Ιδιαίτερα σε περιόδους εκλογών, θα μπορούν να υποχρεώνουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες να δημοσιεύουν τα ονόματα όσων είναι χορηγοί σε ιντερνετικό περιεχόμενο. 

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα απ' ότι λύσεις. 

«Η ελευθερία της έκφρασης ενέχει κινδύνους, αλλά είναι προτιμότερη από τον πειρασμό να ελέγξεις μυαλά» σχολίασε ο συντηρητικός βουλευτής Μπρουνό Ρεταγιό, σημειώνοντας με νόημα: «Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα επιχειρούν να ελέγξουν ποια είναι η αλήθεια». 

Παρέμβαση για το ζήτημα πραγματοποίησε και η Μαρίν Λεπέν, αρχηγός του Εθνικού Μετώπου. Σε τουίτ που ανήρτησε έγραψε: «Παραμένει δημοκρατία η Γαλλία αν φιμώνει τους πολίτες της; Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό!». 

«Αγκάθι» τα fake news

Πάντως, το ζήτημα των fake news παραμένει επίκαιρο, καθώς οι απόπειρες ελέγχου του διαδικτυακού λόγου ισοδυναμεί με λογοκρισία. Στη Γερμανία, ένας αντίστοιχος νόμος οδήγησε στο να μπλοκάρουν προσωρινά το λογαριασμό ενός σατιρικού περιοδικού, καθώς χλεύασε αντιμουσουλμανικά σχόλια. 

Μέχρι στιγμής, τόσο η Facebook όσο και η Google έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν τις ανακοινώσεις Μακρόν. Εδώ και καιρό έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό των fake news.  

Ο Μακρόν διαθέτει συμπαγή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν χρειάζεται τη στήριξη της αντιπολίτευσης για να ψηφιστεί ένας νόμος.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης