Αναβρασμός στο Ιράν: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε ο Μακρόν στον Ροχανί

Αναβρασμός στο Ιράν: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε ο Μακρόν στον Ροχανί

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία αποφάσισαν από κοινού την αναβολή της επίσκεψης του Γάλλου ΥΠΕΞ στην Τεχεράνη

Αναβρασμός στο Ιράν: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε ο Μακρόν στον Ροχανί
Τηλεφωνική επικοινωνία, που ήταν προγραμματισμένη πριν τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στο Ιράν, είχαν χθες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν
με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον Ιρανό Πρόεδρο «την ανησυχία του για τον αριθμό των θυμάτων των διαδηλώσεων» και κάλεσε για «συγκρατημένη και κατευναστική αντιμετώπιση». Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «οι θεμελιώδεις ελευθερίες, κυρίως της έκφρασης και των διαδηλώσεων πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Κλείσιμο

Επίσης αναφέρεται ότι οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν για τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας του 2015, της οποίας την αυστηρή εφαρμογή υπό διεθνή εποπτεία, υποστηρίζει η Γαλλία, με τον Πρόεδρο Ροχανί να ζητά τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για να υπερασπιστεί αυτή τη συμφωνία και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Στη ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας σημειώνεται ότι η τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν-Ροχανί αποσκοπούσε επίσης, στο να συζητηθεί η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή. «Ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξή του για την ιρακινή κυριαρχία και τη σημασία της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών την Άνοιξη, στο Ιράκ. Υπογράμμισε την ανάγκη να εργαστούν ειδικότερα για μια συνεκτική και βιώσιμη λύση στη Συρία και για ένα ενισχυμένο διάλογο για τον έλεγχο των εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένων των βαλιστικών πυραύλων, στην περιοχή. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η χρηματοδότησή της συζητήθηκαν επίσης, από τους δύο ηγέτες».

Σ΄ αυτό το πλαίσιο οι δύο ηγέτες, αποφάσισαν την αναβολή της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην Τεχεράνη, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, και η νέα θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι συζητήσεις μεταξύ Παρισίων και Τεχεράνης θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης