Ο απόηχος των δηλώσεων Τουσκ για το προσφυγικό

Ο απόηχος των δηλώσεων Τουσκ για το προσφυγικό

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επιχειρεί να καταγράψει τα σημεία στα οποία, κατά τη γνώμη της, έχει δίκιο ο Ντόναλντ Τουσκ

Ο απόηχος των δηλώσεων Τουσκ για το προσφυγικό
Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει και τις επίμαχες δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε διχαστική και αναποτελεσματική τη ρύθμιση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή προσφύγων στην ΕΕ, προκαλώντας μεταξύ άλλων την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung είναι δύσκολο να πει κανείς κατά πόσο είναι ορθές οι απόψεις του Ντ. Τουσκ.

Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει: «Από πρακτικής άποψης η ιδέα της κατανομής σε όλη την ΕΕ αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, που επιβαρύνονται σημαντικά, έχει συμβάλει ελάχιστα στην επίλυση της κρίσης. Οι μαζικοί θάνατοι στο Αιγαίο τερματίστηκαν με το σφράγισμα των συνόρων στα Βαλκάνια και κυρίως με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτική ανακατανομής (προσφύγων) ήταν περιττή. Από τη μία συνέβαλε στο να καταγραφούν οι πρόσφυγες και να τεθεί υπό έλεγχο το χάος του 2015. Από την άλλη είχε μια πολιτική-ψυχολογική επίδραση. Οι κυβερνήσεις χωρών, όπως η Γερμανία, που υποδέχθηκαν μεγάλο αριθμό προσφύγων, επέμειναν δικαίως να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης και ζήτησαν να εμφανιστούν άπαντες στην ΕΕ πρόθυμοι να σηκώσουν τουλάχιστον ένα μικρό μέρος των προσφυγικών βαρών».

Η εφημερίδα του Μονάχου υπογραμμίζει ότι χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνούνται κατηγορηματικά να συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση και κλείνει με την εξής εκτίμηση: «Αυτή η αντιπαράθεση είναι βαθιά, συμβολίζει τον νέο διχασμό της Ευρώπης. Η ΕΕ, που ακόμη δεν έχει βρει συμβιβαστικές λύσεις, φτάνει σε αυτό το ζήτημα στα όριά της».
Κλείσιμο

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επιχειρεί να καταγράψει τα σημεία στα οποία, κατά τη γνώμη της, έχει δίκιο ο Ντόναλντ Τουσκ. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σχολιάζει ότι «είναι γεγονός ότι η απόφαση (σ.σ. περί υποχρεωτικών ποσοστώσεων) διχάζει την ΕΕ» και προτείνει να διεξαχθεί ρεαλιστική συζήτηση γύρω από «μία συντονισμένη ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική χωρίς ποσοστώσεις. Άλλωστε υπάρχει συμφωνία ως προς το ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ χρήζουν καλύτερης προστασίας. Πού είναι το κακό οι χώρες που δεν θέλουν να υποδεχθούν πρόσφυγες να συμβάλουν περισσότερο σε αυτό το πεδίο (σ.σ. προστασία εξωτερικών συνόρων); Και αυτό θα αποτελούσε έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», σχολιάζει η FAZ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης