Βρετανία: Με «δεμένα χέρια» η Μέι προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε

Βρετανία: Με «δεμένα χέρια» η Μέι προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε

Η χθεσινή έγκριση τροπολογίας μειώνει την διαπραγματευτική ικανότητα του Λονδίνου σχετικά με το Brexit στην Ε.Ε

Βρετανία: Με «δεμένα χέρια» η Μέι προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε
Με χαμηλωμένο το κεφάλι προσέρχεται σήμερα η Τερέζα Μέι στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προκειμένου να ενθαρρύνει τους ηγέτες των 27 κρατών μελών να εγκρίνουν την συνέχιση των συνομιλιών για το Brexit στη δεύτερη φάση τους και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική σχέση.
     
Η κοινοβουλευτική ήττα για πρώτη φορά που υπέστη η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι χτες το βράδυ,στη διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου περί Brexit, δένει τα χέρια της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

 
Το κοινοβούλιο ενέκρινε με 309 ψήφους υπέρ έναντι 305 μια τροπολογία που απαιτεί η οποιαδήποτε τελική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση να τεθεί σε ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο προς ψηφοφορία από τη βουλή.
 
Μέχρι την τελευταία στιγμή, σε μια οξυμένη συζήτηση στο κοινοβούλιο, η ομάδα της πρωθυπουργού προσπάθησε να πείσει τους Συντηρητικούς βουλευτές να υπαναχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους και να συνταχθούν με την κυβέρνηση που ανησυχεί ότι η έγκριση αυτή της τροπολογίας θα την αποδυναμώσει στις σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Κλείσιμο
Η Βουλή των Κοινοτήτων ουσιαστικά καταψήφισε το νόμο υπερψηφίζοντας τροπολογία που περιορίζει δραστικά τις εξουσίες των υπουργών.

Η τροπολογία αποτελεί κόλαφο για τη Μέι καθώς περιορίζει τις εξουσίες των υπουργών στην διαδικασία της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Η Μέι, πάντως, είχε δεσμεύτηκε ότι η Βουλή θα ψηφίσει για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε πριν από το Μάρτιο του 2019, ωστόσο, οι αντάρτες δεν άλλαξαν γνώμη. 
    
 
Η σημαντική ήττα που υπέστη η Βρετανή πρωθυπουργός κατά τέσσερις ψήφους σε κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή  των Κοινοτήτων για νομοσχέδιο που αφορούσε το Brexit, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανταρσία των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος.

Μία εξέλιξη που μπορεί να δυσκολέψει τις προσπάθειες της Μέι στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Είμαστε απογοητευμένοι ότι το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ αυτής της τροπολογίας παρά τις ισχυρές διαβεβαιώσεις που δώσαμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου που είναι αρμόδιο Brexit. 

Η πανωλεθρία που υπέστη η πρωθυπουργός έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή καθώς η Μέι μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ για να παροτρύνει τους ηγέτες των 27 κρατών μελών να εγκρίνουν την συνέχιση των συνομιλιών για το Brexit στη δεύτερη φάση τους.

 
Η Ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκρινε πρόταση τροπολογίας, με βάση την οποία το κοινοβούλιο θα έχει «ουσιώδη ψήφο» επί της τελικής συμφωνίας με την ΕΕ.

Η λεγόμενη «τροπολογία επτά» είχε υποβληθεί από τον βουλευτή του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος Ντόμινικ Γκριβ, και εξασφάλισε την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, αλλά και άλλων 11 «ανταρτών» Συντηρητικών βουλευτών, περνώντας με ψήφους 309 υπέρ έναντι 305 κατά.

Η αποδοχή της «ουσιώδους» ψηφοφορίας σημαίνει ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα μπορέσουν πλέον εφόσον δεν θεωρήσουν ικανοποιητική την τελική συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών να ζητήσουν από την κυβέρνηση να επιδιώξει να την αλλάξει.

Σε κάθε περίπτωση, για να εφαρμοστεί από τη βρετανική κυβέρνηση η συμφωνία για το Brexit, θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από το κοινοβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι βουλευτές που στήριξαν την «τροπολογία επτά» δηλώνουν ότι η ημερομηνία του Brexit πρέπει να συναρτάται με το χρόνο που θα απαιτηθεί για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

Όπως σημειώνουν, μία ψηφοφορία επί της τελικής συμφωνίας δεν μπορεί να έχει «ουσιώδη» χαρακτήρα, εφόσον η συμφωνία αυτή έρθει στη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς επαρκή χρόνο επαναδιαπραγμάτευσής της. 
   
Ταπεινωτική η ήττα της Μέι σύμφωνα με την αντιπολίτευση   
   
Ταπεινωτική χαρακτηρίζει η βρετανική αντιπολίτευση την ήττα της Μέι, η οποία σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της οκτάωρης συζήτησης πριν από την ψηφοφορία,είχαν γίνει από την κυβέρνηση κάποιες παραχωρήσεις. Ο "αντάρτης" της Μέι, Ντομινίκ Γκριβ, ωστόσο, δεν απέσυρε την τροπολογία του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ αργά».

 
Το διχασμένο κόμμα της Μέι  
 
Οι "αντάρτες" από το κόμμα της Μέι κατά την χθεσινή ψηφοφορία ήταν συνολικά έντεκα: Εκτός από τον Γκριβ , σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC ήταν οι Χάιντι Άλεν,Κεν Κλαρκ,Τζόναθαν Ντιάνογκλι, Στίβεν Χάμοντ, Σερ Όλιβερ Χελντ, Νίκι Μόργκαν,Μπομπ Νέιλ , Αντουανέτ Σάντμπαχ, Άννα Σάμπρι και Σάρα Γουόλαστον.

       
Η τροπολογία που εγκρίθηκε "δένει τα χέρια" της Μέι
 
Η εγκριθείσα τροπολογία περιορίζει παράλληλα τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αλλάξει το νόμο περί του Brexit χωρίς κοινοβουλευτική συγκατάθεση. Αντιδρώντας στην κοινοβουλευτική ήττα εκπρόσωπος του Υπουργείου αρμόδιου για το Brexit εξέφρασε απογοήτευση. 
Η κυβέρνηση είναι τώρα αντιμέτωπη με την προοπτική ήττας και την επόμενη Τετάρτη στην ψηφοφορία που θα γίνει επί δικής της πρότασης τροπολογίας, που προκαλεί αντιδράσεις και αφορά να συμπεριληφθεί το νομοσχέδιο της 29ης Μαρτίου 2019 ως οριστική ημερομηνία της εξόδου του Λονδίνου από την ΕΕ.
 
Τι λέει ο ξένος Τύπος

«Η Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημα της» τιτλοφορείται το κεντρικό ρεπορτάζ της γαλλόφωνης εφημερίδας του Βελγίου, «Le Soir».Το δημοσίευμα αναφέρεται στην απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας των Συντηρητικών και στο αίτημα των αντιπάλων της, των Εργατικών να παραιτηθεί η νυν πρωθυπουργός. Η εφημερίδα δημοσιεύει και το προφίλ της Μέι, κάνοντας λόγο για μια «Θάτσερ, αλλά από πιο μαλακό μέταλλο».

 Το κείμενο σκιαγραφεί την πορεία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ξεκινώντας από το συμπέρασμα ότι στόχος της, με αυτές τις εκλογές, δεν ήταν άλλος από το να ενισχύσει την πλειοψηφία της στη Βουλή και επομένως τη διαπραγματευτική της θέση ενόψει Brexit. 

«Το χαστούκι των Βρετανών στην Τερέζα Μέι». «Σήμερα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση» τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της εφημερίδας "La Libre", το οποίο υποστηρίζει ότι παρά την επικράτηση των Συντηρητικών, η θέση της επικεφαλής της χώρας «τίθεται υπό αμφισβήτηση», όπως και το σχέδιό της για το Brexit που υποστήριξε τους τελευταίους εννέα μήνες.

Η γαλλόφωνη οικονομική εφημερίδα «L'Echo» από την πλευρά της, κάνει λόγο για «αποτυχία της πρωθυπουργού» στον κεντρικό ρεπορτάζ της για τις βρετανικές εκλογές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης