Ερντογάν: Κράτος τρομοκράτης το Ισραήλ - Η ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους

Ερντογάν: Κράτος τρομοκράτης το Ισραήλ - Η ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας

Ερντογάν: Κράτος τρομοκράτης το Ισραήλ - Η ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα να αναγνωριστεί η Ανατολική Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», σε μια αντίδραση στην αναγνώριση από τις ΗΠΑ της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Καλώ τις χώρες που υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη να αναγνωρίσουν την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε μάλιστα το Ισραήλ «κράτος κατοχής» και «τρομοκρατικό», στη διάρκεια της ομιλίας του.

Κλείσιμο
«Το Ισραήλ είναι ένα κράτος κατοχής. Επιπλέον είναι ένα τρομοκρατικό κράτος», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την «παράνομη και προκλητική τους» απόφαση.

«Εμείς που αναγνωρίζουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης πρέπει να παρακινήσουμε τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που μετρά 57 μέλη.

Η σύνοδος αυτή πραγματοποιείται λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών του ΟΙΣ, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η κοινότητα των μουσουλμάνων δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλή μπροστά σε αυτή την απόφαση. Η απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ είναι άκυρη», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς λέει πως η απόφαση της Ουάσινγκτον για την Ιερουσαλήμ είναι «το μεγαλύτερο έγκλημα»


Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ήταν «το μεγαλύτερο έγκλημα» και μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε πως θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να την ακυρώσει.

«Η Ιερουσαλήμ είναι και θα είναι πάντα η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Αμπάς κατά την έκτακτη συνάντηση μουσουλμάνων ηγετών στην Τουρκία. Πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «δώρισαν την Ιερουσαλήμ στο σιωνιστικό κίνημα» σαν να ήταν αμερικανική πόλη.

«Αυτό παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές», τόνισε.

Ο Αμπάς πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτο να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ρόλο στη Μέση Ανατολή επειδή είναι προκατειλημμένες υπέρ του Ισραήλ.

Η ανακοίνωση του Τραμπ προκάλεσε την αγανάκτηση σχεδόν όλου του μουσουλμανικού κόσμου και διαδηλώσεις οργής σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο πρόεδρος του ΟΙΣ, ο Ερντογάν, ελπίζει να ενώσει τον μουσουλμανικό κόσμο πίσω από τη σκληρή γραμμή του απέναντι στην αμερικανική απόφαση.

Όμως το έργο του αναμένεται να είναι δύσκολο, καθώς ο μουσουλμανικός κόσμος είναι βαθιά διχασμένος και πολλές χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, επιθυμούν να καλλιεργήσουν καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, κυρίως απέναντι στον κοινό τους εχθρό, το Ιράν.

«Στη διάρκεια αυτής της συνόδου θα στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα», είχε δηλώσει χθες Τρίτη ο Τσαβούσογλου.

Όμως αν και οι περισσότεροι ηγέτες της περιοχής έχουν καταδικάσει την κίνηση Τραμπ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσουν σκληρά μέτρα ή κυρώσεις μετά τη σημερινή τους σύνοδο.

«Πολλές μεγάλες χώρες του “μουσουλμανικού κόσμου” δε θέλουν να ξεκινήσουν μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, ούτε καν με το Ισραήλ, στο πλαίσιο των αυξανόμενων διαδογματικών εντάσεων με το Ιράν», εξήγησε ο Σινάν Ουλγκέν, πρόεδρος του Centre for Economics and Foreign Policy (Edam) με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Για τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου είναι «πιο σημαντικό» να αντικρούσουν την επιρροή του Ιράν «από το να λάβουν επιθετικά μέτρα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον», πρόσθεσε.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι το γνωρίζουν: «Έχουμε δει πολύ μετριοπαθείς αντιδράσεις από κάποιες χώρες» της περιοχής, κατήγγειλε χθες ο Τσαβούσογλου. «Κάποιες αραβικές χώρες φαίνεται ότι φοβούνται να αψηφήσουν» την Ουάσινγκτον, εκτίμησε.

Στο πλαίσιο αυτό η σύνοδος της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να καταλήξει σε μια «ανακοίνωση για όλες τις περιστάσεις», επισημαίνει ο Άαρον Στάιν του Atlantic Council.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ήδη την προηγούμενη εβδομάδα περιορίστηκε να εκδώσει μια προφορική καταδίκη, καλώντας τις ΗΠΑ να «ακυρώσουν την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ».

Μεταξύ των είκοσι ηγετών που απάντησαν στην έκκληση του Ερντογάν είναι ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι και ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν. Παρών θα είναι και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Ερντογάν.

Η Αίγυπτος, που έχει τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, έστειλε στη σύνοδο τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπηθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών από τον υπουργό αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Νιζάρ Μαντάνι, όμως δεν είναι γνωστό το επίπεδο της εκπροσώπησης του Ριάντ στη σύνοδο κορυφής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης