Τουσκ: «Λυσσαλέος ο αγώνας με το χρόνο» για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το Brexit

Τουσκ: «Λυσσαλέος ο αγώνας με το χρόνο» για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το Brexit

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ τους πριν τον Μάρτιο του 2019, διαμήνυσε ο Μισέλ Μπαρνιέ

Τουσκ: «Λυσσαλέος ο αγώνας με το χρόνο» για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το Brexit
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε σήμερα ότι η ολοκλήρωση της συνθήκης για το Brexit και η σύναψη μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις των Βρυξελλών με το Λονδίνο θα είναι μια "λυσσαλέα μάχη με τον χρόνο" και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρήσουν την ενότητά τους για να αποφύγουν τυχόν οικονομικές αναταράξεις.

Σε επιστολή του προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο Τουσκ αναφέρεται στο σχέδιό του να ζητήσει την έγκρισή τους για να προχωρήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, που θα αφορά τη μεταβατική φάση και τους μελλοντικούς δεσμούς με τη Βρετανία, αφού επιτεύχθηκε "επαρκής πρόοδος" την περασμένη εβδομάδα στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.
"Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων συνιστά μια μέτρια πρόοδο.

Απομένουν μόλις 10 μήνες για να καθορίσουμε τη μεταβατική περίοδο και τις μελλοντικές σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο", γράφει χαρακτηριστικά. "Θα είναι μια λυσσαλέα μάχη με τον χρόνο, όπου και πάλι η ενότητά μας θα αποτελέσει το κλειδί. Και η εμπειρία μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι η ενότητα είναι εκ των ουκ άνευ για ένα ομαλό Brexit", προσθέτει στην επιστολή του ο Τουσκ.

Ο Μπαρνιέ βλέπει δυσκολίες για την εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία 
Κλείσιμο

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ τους πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Μάρτιο του 2019, διαμήνυσε σήμερα ο Ευρωπαίος επικεφαλής των διαπραγματευτών του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Όταν ρωτήθηκε για τις φήμες που κυκλοφορούν στο Λονδίνο ότι μια εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να είναι έτοιμη προς υπογραφή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μετά το "διαζύγιο", ο Μπαρνιέ επανέλαβε ότι η επίσημη γραμμή της ΕΕ είναι πως μόνο μια "πολιτική διακήρυξη" που θα περιγράφει τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις θα είναι έτοιμη την περίοδο που θα αποχωρεί η Βρετανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αφού ενημέρωσε τους Ευρωπαίους υπουργούς ενόψει της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί στο τέλος της εβδομάδας, ο Μπαρνιέ τόνισε ότι για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Επέμεινε επίσης ότι δεν πρέπει να η Βρετανία να "υπαναχωρήσει" από τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας, εάν θέλει να διαπραγματευτεί τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης