«KoKo» αντί για «Groko» στη Γερμανία: «Συνασπισμό συνεργασίας» προτείνει ο Σουλτς

«KoKo» αντί για «Groko» στη Γερμανία: «Συνασπισμό συνεργασίας» προτείνει ο Σουλτς

Αντί για «μεγάλο συνασπισμό» («Groko») θα προτείνει «συνασπισμό συνεργασίας» («KoKo») στην αυριανή συνάντηση με την Μέρκελ

«KoKo» αντί για «Groko» στη Γερμανία: «Συνασπισμό συνεργασίας» προτείνει ο Σουλτς
Λίγες ώρες προτού καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους Χριστιανοδημοκράτες για να προχωρήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης,το κόμμα του Σουλτς κάνει την έκπληξη και προτείνει ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης: Αντί για τον «μεγάλο συνασπισμό» («Groko»), ο ηγέτης του SPD προτείνει τον «KoKo» δηλαδή, έναν «συνασπισμό συνεργασίας» (kooperation koalition).

Mέρκελ και Σουλτς θα συναντηθούν αύριο για να βάλουν «μπρος τις μηχανές» με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα "Bild", κατά τις συνομιλίες τους δεν θα υπάρξουν ούτε κάμερες αλλά και ούτε ανακοινώσεις στον Τύπο. 
  
Στο μεταξύ, πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος SPD αναζητούσαν ήδη από καιρό, νέους και πιο ευέλικτους τρόπους κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων- CDU και SPD. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πηγές από συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του SPD, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς ανέλυσε ένα μοντέλο συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει oρισμένους βασικούς και πολύ συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας με τη Χριστιανική Ένωση στον πυρήνα του. Οι υπόλοιποι τομείς θα μείνουν ανοιχτοί προκειμένου να υπάρχει χώρος συζήτησης στη Βουλή και σχηματισμού πλειοψηφιών. Πρόκειται στην ουσία για την ιδέα μιας κυβέρνησης μεταβλητών συνεργασιών και όχι πλέον κυβέρνηση αμιγώς μεγάλου συνασπισμού, μία ιδέα που προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα της παράταξης.

Ο εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας Ματίας Μιρς δικαιολόγησε την πρότασή του με βάση τη εμπειρία του από την προηγούμενη τετραετία κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. «Ήμασταν σε υπερβολικό βαθμό προσδεδεμένοι στο άρμα των Χριστιανικών Κομμάτων», τόνισε και πρόσθεσε: «Από τη σημερινή οπτική γωνία των πραγμάτων,η συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας που υπεγράφη το 2013 θα απορρίπτονταν ή θα αντιμετωπίζονταν με κριτική διάθεση από τμήματα του SPD».

Το SPD φοβάται μήπως στο τέλος βγει και πάλι ως ηττημένος από έναν μεγάλο συνασπισμό. Εάν όμως ορισμένα πρότζεκτ παραμείνουν ανοιχτά,τότε στην προσπάθεια να υλοποιηθούν θα γίνει πολύ πιο ευδιάκριτο,ποιος αντιμάχεται τι και ποιος υποστηρίζει τι. Ως παράδειγμα, δόθηκε η καθιέρωση του γάμου για όλους που επιβλήθηκε από το SPD παρά την αντίδραση της Χριστιανικής Ένωσης. Το νέο μοντέλο κυβερνητικής συνεργασίας κατά τον Μιρς θα μπορούσε να επιτρέψει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα περισσότερες ελευθερίες για συνεργασίες και συνέργειες με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες.

«Υπάρχουν πέντε με δέκα βασικά πρότζεκτ που θα πρέπει να συμφωνούμε μαζί με την Χριστιανική Ένωση και να εφαρμόζουμε, ανάμεσα σε αυτά είναι προφανώς ο προϋπολογισμός», υπογραμμίζει ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης