ΗΠΑ: Γκέι ζήτησαν τούρτα γάμου, ο ζαχαροπλάστης αρνήθηκε και η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο

ΗΠΑ: Γκέι ζήτησαν τούρτα γάμου, ο ζαχαροπλάστης αρνήθηκε και η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο

Το 2012, ο Τζακ Φίλιπς αρνήθηκε να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα των Ντέιβιντ Μιούλινς και Τσάρλι Κρεγκ, λέγοντας πως ήταν αντίθετο στη χριστιανική πίστη του

ΗΠΑ: Γκέι ζήτησαν τούρτα γάμου, ο ζαχαροπλάστης αρνήθηκε και η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο
Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ συζητείται σήμερα η υπόθεση ενός ζευγαριού ομοφυλοφίλων που ήθελε να παραγγείλει τούρτα για τον γάμο του και απορρίφθηκε από ζαχαροπλάστη του Κολοράντο.

Το 2012, ο Τζακ Φίλιπς αρνήθηκε να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα των Ντέιβιντ Μιούλινς και Τσάρλι Κρεγκ, λέγοντας πως ήταν αντίθετο στη χριστιανική πίστη του. Το επιχείρημά του ήταν πως αποτελούσε πάγια τακτική του καταστήματός του να μην παρασκευάζει τούρτες για γάμους ομοφύλων και τους αντιπρότεινε άλλα προϊόντα, τούρτες γενεθλίων και μπισκότα.

Το ζευγάρι προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Ακολούθησε δικαστική κόντρα, με το δικαστήριο του Κολοράντο να αποφαίνεται πως οι ενέργειες του ζαχαροπλάστη αποτελούσαν διάκριση σε βάρος του ζευγαριού.

Κλείσιμο
Ο ίδιος ο Φίλιπς υποστηρίζει πως η απόφαση αυτή παραβιάζει το δικαίωμά του στη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία του λόγου.

Το 2015, το εφετείο του Κολοράντο στήριξε την πρωτόδικη απόφαση και στη συνέχεια το ανώτερο δικαστήριο της πολιτείας αρνήθηκε αναθεώρηση της υπόθεσης.

Ο Φίλιπς λέει πως οι τούρτες του είναι καλλιτεχνικές δημιουργίες και συνεπώς η προστασία της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, όπως προβλέπεται στο αμερικανικό Σύνταγμα, τον προστατεύει από το να εξαναγκάζεται σε δημιουργίες που εκφράζουν κάποιο μήνυμα αντίθετο προς τα «πιστεύω» του.

Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν πως δεν παραβιάστηκε κανένας νόμος που απαγορεύει τις διακρίσεις καθώς δεν έδιωξε τους πελάτες από το κατάστημά του ούτε αρνήθηκε να τους εξυπηρετήσει.

Όπως σημειώνει το BBC, αν η απόφαση είναι θετική για τον Φίλιπς, είναι πιθανό να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες επιχειρήσεις που θα αρνούνται να εξυπηρετούν ομόφυλα ζευγάρια με το επιχείρημα πως είναι κάτι αντίθετο στη θρησκευτική πίστη τους. Ειδικοί σημειώνουν πως δεν αποκλείεται αυτό να επεκταθεί και σε ζευγάρια ανθρώπων διαφορετικών φυλών ή χρωμάτων.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο της ACLU (American Civil Liberties Union), που εκπροσωπεί το ζευγάρι, οι δικηγόροι του ζαχαροπλάστη ζητούν στην ουσία «το συνταγματικό δικαίωμα να κάνουν διακρίσεις». «Η υπόθεση δεν αφορά μια τούρτα» δήλωσε στο Reuters, «αφορά μια πολύ ριζοσπαστική πρόταση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης