Γερμανία: Κρίσιμη μέρα συνομιλιών για τον «μεγάλο συνασπισμό» Μέρκελ - Σουλτς

Γερμανία: Κρίσιμη μέρα συνομιλιών για τον «μεγάλο συνασπισμό» Μέρκελ - Σουλτς

Κραδασμούς στο κόμμα της Μέρκελ από την υπόθεση με το ζιζανιοκτόνο «γλυφοσάτη», που βάζει τρικλοποδιά στις κρίσιμες συναντήσεις

Γερμανία: Κρίσιμη μέρα συνομιλιών για τον «μεγάλο συνασπισμό» Μέρκελ - Σουλτς





Κλείσιμο
Τα «μανίκια» σηκώνει σήμερα ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ καθώς σε λίγες ώρες υποδέχεται στο προεδρικό μέγαρο την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αρχηγό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), τον ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς.

Σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν οι δυνατότητες διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, οι τρεις ηγέτες και ο Γερμανός πρόεδρος ανοίγουν και πάλι τα χαρτιά τους, τις τελευταίες ώρες όμως προέκυψε ένα σοβαρό εμπόδιο... 

Ενώ στο Βερολίνο η σημερινή μέρα κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη για την δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού», οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στη σκιά της πολιτικής θύελλας για την υπόθεση της γλυφοσάτης -ενός ζιζανιοκτόνου- γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση. Η στήριξη του υπηρεσιακού υπουργού Αγροτικής Οικονομίας Κριστιάν Σμιτ, που προέρχεται από τους κόλπους των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στην ανανέωση της άδειας του ζιζανιοκτόνου, παρά τις αντιρρήσεις της υπουργού Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, που προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες, φέρνει την Μέρκελ σε ακόμη πιο δύσκολη θέση και από το Μάρτιν Σουλτς, που βρίσκεται ούτως ή άλλως στο μάτι του εσωκομματικού πολιτικού κυκλώνα, λόγω της αρχικής του αντίθεσης σε συνομιλίες για μεγάλο συνασπισμό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αντέδρασε εξαρχής με οργή στην κίνηση του Σμιτ, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά του δεν αντικατοπτρίζει τις οδηγίες που είχε επεξεργαστεί η υπηρεσιακή αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και ότι περιμένει να μην επαναληφθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σμιτ σχεδίαζε τη συγκεκριμένη ενέργεια εδώ και οκτώ μήνες και ενήργησε μόνος του, χωρίς καν να ενημερώσει όχι μόνο τη Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Περιβάλλοντος, αλλά και την καγκελάριο. Επιπλέον, η Μέρκελ φέρεται άλλωστε να είχε υποσχεθεί και στους εταίρους της ότι η Γερμανία θα τηρούσε ουδέτερη στάση και θα δήλωνε «παρούσα» στις διεργασίες στην Κομισιόν για το ζιζανιοκτόνο της Μονσάντο. 

Αντίθετα όμως, η Γερμανία με απόφαση του Σμιτ ψήφισε τη περασμένη Δευτέρα στην Ε.Ε. υπέρ της παράτασης της άδειας για τη γλυφοσάτη για πέντε χρόνια. 

Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες είναι έξαλλοι με την καγκελάριο, καθώς δεν ικανοποιούνται με τις εξηγήσεις περί αυτόνομης κίνησης Σμιτ ούτε με τις αντιδράσεις της καγκελαρίου.

«Στους Χριστιανοδημοκράτες το θέμα της γλυφοσάτης θα κοστίσει ακριβά», δήλωσε ο Γιοχάνες Καρς, πρωτοκλασάτο στέλεχος του SPD και επιτέθηκε στην καγκελάριο: «Eάν η κ.Μέρκελ γνώριζε για την απόφαση, γκρέμισε την εμπιστοσύνη μας. Είτε δεν το γνώριζε και άρα δεν ελέγχει το μαγαζί της», είπε και πρόσθεσε ειρωνικά: «Εάν θέλουμε να συνομιλήσουμε, πρέπει να δημιουργηθεί και πάλι κλίμα εμπιστοσύνης». 

Αλλά και ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του, κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη» συμπεριφορά από πλευράς Σμιτ. Το SPD προτείνει μάλιστα την απαγόρευση της γλυφοσάτης στη Γερμανία.  

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι (die Gruene) - που μπορεί να ξαναβρεθούν σε συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας, εάν μπει στο τραπέζι το σενάριο για «Κένυα» δηλαδή για συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών-Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων- ζητούν την παραίτηση του Σμιτ, θέτοντας το ερώτημα: «Ποιος πιθανός κυβερνητικός εταίρος θα εμπιστευτεί στο μέλλον τη Μέρκελ»;

O Σμιτ όμως παρά την οργή όλων -και της καγκελαρίου- δεν δείχνει διάθεση να παραιτηθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης