Το Brexit κοστίζει στη Βρετανία 300 εκατ. λίρες την εβδομάδα

Το Brexit κοστίζει στη Βρετανία 300 εκατ. λίρες την εβδομάδα

Παρά τις διακηρύξεις των υποστηρικτών της αποχώρησης ότι ένα Brexit θα έφερνε 350 εκατ. λίρες, η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική για τη βρετανική οικονομία 

Το Brexit κοστίζει στη Βρετανία 300 εκατ. λίρες την εβδομάδα
Πριν το δημοψήφισμα, οι οπαδοί του Brexit πίστευαν ότι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σήμαινε εξοικονόμηση 350 εκατ. λιρών την εβδομάδα για την βρετανική οικονομία. Μάλιστα, έλεγαν ότι το ποσό θα κατευθυνθεί στο βρετανικό σύστημα υγείας.  Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σύμφωνα με αναλυτές, το Brexit κοστίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο 300 εκατ. λίρες την εβδομάδα, από την επομένη της αναμέτρησης, ενώ η συνολική βλάβη έχει φτάσει στα 20 δισ. λίρες. 

Ομάδα τεσσάρων αναλυτών, που σχετίζονται με το Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (Center for Economic Policy Research) υπολόγισε την πιθανότερη πορεία της βρετανικής οικονομίας εάν το δημοψήφισμα κατέληγε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. 

Όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι αναλυτές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο που υπολόγιζε την πορεία της βρετανικής οικονομίας, με βάση και τους ρυθμούς των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ, ως αντιστάθμισμα των δεδομένων για τον Ιούνιο του 2016.

Κλείσιμο
Η διαφορά που προέκυψε ανάμεσα στον αντισταθμιστικό παράγοντα και την πραγματική οικονομία μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2017 ανέρχεται στο 1,3% του ΑΕΠ ή περίπου στα 20 δισ. λίρες. Η διαίρεση του ποσού δια των 66 εβδομάδων δίνει την εικόνα των 300 εκατ. Οι επιστήμονες μάλιστα εκτιμούν ότι το κόστος για τους βρετανούς μέχρι το τέλος του 2018 θα φτάσει τα 60 δισ. λίρες ή 2,2% του ΑΕΠ. 

Οι τέσσερις οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι εκτιμήσεις τους για το κόστος του Brexit είναι “αμερόληπτο, διαφανές και ξεκάθαρα με γνώμονα τα δεδομένα”. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης