Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε... ρωσική κούκλα ματριόσκα!

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε... ρωσική κούκλα ματριόσκα!

Τι δηλώνει ο κατασκευαστής τους, που συνδύασε τις διάσημες κούκλες με την κινεζική παράδοση

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε... ρωσική κούκλα ματριόσκα!
Oι κούκλες ματριόσκα συνήθως έχουν γυναικείες μορφές, ωστόσο στην Κίνα, αυτές οι παραδοσιακές ρώσικες κούκλες κυκλοφορούν επίσης με μορφή των συμπαθέστατων πάντα, με το... πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Με τους χαρακτηριστικούς μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια τους και κρατώντας ένα κλαδί μπαμπού, οι εννέα φιγούρες των πάντα έχουν διαφορετικά μεγέθη προκειμένου να χωρά η μία μέσα στην άλλη. Οι κούκλες ματριόσκα με τη μορφή πάντα κατασκευάστηκαν από τον Γου Χονγκλόνγκ, ιδιοκτήτη εργαστηρίου στη Γιμιανπό, στη βορειοδυτική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ. 

«Φτιάχνω αυτές τις κούκλες εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια και η μορφή των πάντα είναι η υπογραφή μου», δήλωσε ο Γου. «Συνδυάζοντας τις κούκλες ματριόσκα και τον εθνικό μας θησαυρό, νομίζω ότι κάλυψα ένα κενό στην αγορά». 

Οι δουλειές πάνε αρκετά καλά, με τις πωλήσεις των ξύλινων πάντα να ανέρχονται τουλάχιστον τα 100.000 γιουάν (περίπου 15.200 δολάρια) ετησίως. 
Κλείσιμο

Η Γιμιανπό είναι σημαντική παραγωγική βάση για κούκλες ματριόσκα στην Κίνα, καθώς κάθε χρόνο κατασκευάζονται εκεί περίπου 15 εκατομμύρια ξύλινες φιγούρες. Στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλοί Ρώσοι εγκαταστάθηκαν στην πόλη, που κάποτε ήταν βασικός κόμβος στη σιδηροδρομική γραμμή προς τα βορειοανατολικά, και έφεραν μαζί τους την τέχνη τους, την οποία δίδαξαν στους Κινέζους κατοίκους. 

Ο Γου έμαθε την τέχνη από τους ντόπιους. Ωστόσο, σιγά-σιγά κουράστηκε με τα «ξένα πρόσωπα», όπως δήλωσε, και βρήκε εικόνες πάντα για να μεταμορφώσει τις φιγούρες. Οι ξύλινες κούκλες σκαλίζονται στη συνέχεια ζωγραφίζονται. Η Τζανγκ Γιουνλάι, που ανήκει στην ομάδα του Γου, ζωγραφίζει εκατοντάδες κούκλες κάθε μέρα. Καθώς και οι εννέα φιγούρες που περιλαμβάνει κάθε σετ με τα ξύλινα πάντα πρέπει να μοιάζουν ίδιες, η Τζανγκ είναι πολύ προσεκτική με κάθε πινελιά. «Το σχήμα από τα μάτια και το στόμα των πάντα είναι χαραγμένο στην καρδιά μου», δήλωσε η Τζανγκ. «Σπανίως κάνω λάθη».

Ο Γου επιμένει ότι οι ξύλινες κούκλες πρέπει να συνεχίσουν να είναι χειροποίητες και να μην χρησιμοποιούνται μηχανήματα. Είπε ότι τα ξύλινα πάντα τα αγοράζουν συχνά επιχειρηματίες στη Χαρμπίν, την πρωτεύουσα της Χειλονγκτζιάνγκ ενώ πωλούνται σε καταστήματα σε μεγάλες πόλεις ή μέσω διαδικτύου. Κάθε σετ μπορεί να πουληθεί έως και 50 γιουάν. «Πιστεύω ότι ο κόσμος αγοράζει τις κούκλες διότι τις θαυμάζουν ως τέχνη, καθώς και για τα πάντα», δήλωσε ο Γου. «Χαίρομαι πραγματικά γι' αυτό». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης