Από τα έξι στα 13 χρόνια αυξήθηκε η ποινή του Όσκαρ Πιστόριους

Από τα έξι στα 13 χρόνια αυξήθηκε η ποινή του Όσκαρ Πιστόριους

Η εξαετής κάθειρξη είναι «σοκαριστικά επιεικής», υποστήριξε ο εισαγγελέας εκπροσωπώντας το κράτος

Από τα έξι στα 13 χρόνια αυξήθηκε η ποινή του Όσκαρ Πιστόριους
Αυξήθηκε σε 13 χρόνια και πέντε μήνες η ποινή κάθειρξης του Όσκαρ Πιστόριους για την δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, μετά την έφεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας στην προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής, το οποίο είχε επιβάλει φυλάκιση μόλις έξι ετών στον πρώην Ολυμπιονίκη. 

Τα έξι χρόνια είναι «σοκαριστικά επιεικής» ποινή, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κράτους στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής.

Ο φόνος συνέβη την νύχτα της παραμονής του Αγίου Βαλεντίνου το 2013, στο σπίτι του Πιστόριους, όπου έμενε μαζί με τη Ρίβα. Ο πρώην αθλητής υποστήριξε πως νόμισε ότι η κοπέλα του ήταν διαρρήκτης και την πυροβόλησε πίσω από την κλειστή πόρτα του μπάνιου. Όταν συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί, είπε, προσπάθησε να την σώσει, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Ο ισχυρισμός του όμως έχει δεχτεί μεγάλη αμφισβήτηση, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι ηθελημένα την πυροβόλησε μετά από καβγά, κάτι που ενισχύεται από μαρτυρίες γειτόνων πως άκουσαν κραυγές. 

Κλείσιμο
Η ελαφριά ποινή εις βάρος του είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως, καθώς θεωρήθηκε πως λόγω της ιδιότητάς του ως πρώην Παραολυμπιονίκης δεν τιμωρήθηκε όπως θα έπρεπε.

Ο Πιστόριους βρίσκεται στη φυλακή από πέρυσι τον Ιούλιο. Αρχικά είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία και είχε καταδικαστεί σε πενταετή κάθειρξη. Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι η ποινή που του είχε επιβάλει το δικαστήριο της Πρετόρια «αντικαθίσταται από την ακόλουθη: ο κατηγορούμενος καταδικάζεται σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και πέντε μηνών», δήλωσε ο δικαστής Ουίλι Σέριτι.

Το δικαστήριο επέβαλε με αυτό τον τρόπο την κατώτατη ποινή που μπορεί να επιβληθεί για φόνο στη Νότια Αφρική, η οποία είναι 15 χρόνια κάθειρξη, όμως έλαβε υπόψη του και αφαίρεσε την ποινή που έχει ήδη εκτίσει ο Πιστόριους

Ο παρολυμπιονίκης δεν ήταν παρών κατά την ανάγνωση της απόφασης.


Απόσπασμα από την δίκη του Πιστόριους - Ο Παραολυμπιονίκης κάνει αναπαράσταση του φόνου


Ο Πιστόριους ακούει την ετυμηγορία του πρώτου δικαστηρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης