Χιλή: Πινιέρα εναντίον Γκιγιέ στον δεύτερο γύρο των εκλογών

Χιλή: Πινιέρα εναντίον Γκιγιέ στον δεύτερο γύρο των εκλογών

Οι δύο άνδρες συγκέντρωναν αντίστοιχα το 36,66% και το 22,64% των ψήφων, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα με το 84% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί

Χιλή: Πινιέρα εναντίον Γκιγιέ στον δεύτερο γύρο των εκλογών
Ο δεξιός πρώην πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, που προηγείται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν στη Χιλή την Κυριακή, θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης τη 17η Δεκεμβρίου με τον σοσιαλιστή υποψήφιο, τον δημοσιογράφο Αλεχάντρο Γκιγιέ, για να κριθεί ποιος θα διαδεχθεί την κεντροαριστερή πρόεδρο Μισέλ Μπατσελέτ.

Οι δύο άνδρες συγκέντρωναν αντίστοιχα το 36,66% και το 22,64% των ψήφων, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα με το 84% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων στη Χιλή, η Servel.

Η Μπεατρίς Σάντσες, υποψήφια του συνασπισμού της αριστεράς Frente Amplio, πλησίασε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Γκιγιέ αλλά δεν κατάφερε τελικά να καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Κλείσιμο
Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν όπως προβλεπόταν στις 18:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας). Περίπου 14,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνταν στις κάλπες για να επιλέξουν κάποιον από τους οκτώ υποψήφιους, εκ των οποίων οι έξι ανήκαν στον χώρο της κεντροαριστεράς.

«Είναι σημαντικό να έλθει ο κόσμος να ψηφήσει, να ασκήσει το δικαίωμά του» και να εκφραστεί για το ποιος θέλει να κυβερνήσει τη Χιλή, δήλωσε η απερχόμενη πρόεδρος Μπατσελέτ εξερχόμενη από ένα εκλογικό κέντρο στο Σαντιάγο. Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα. Η Μπατσελέτ θα αποχωρήσει από το αξίωμα με αξιοσημείωτα χαμηλή δημοτικότητα (23%).

Ο αποκαλούμενος και «χιλιανός Μπερλουσκόνι», ο 67χρονος Πινιέρα, ο οποίος είχε ήδη καταλάβει την προεδρία από το 2010 ως το 2014, μοιάζει να οδεύει προς νέα θητεία. «Εμείς οι Χιλιανοί θα πάρουμε μια απόφαση που θα επηρεάσει τις ζωές μας για δεκαετίες», είπε εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε. «Θέλω να είμαι ο πρόεδρος της ενότητας, της μεσαίας τάξης, των παιδιών και των ηλικιωμένων, των αστών και των αγροτών», είχε εξαγγείλει ο δισεκατομμυριούχος Πινιέρα κλείνοντας την εκστρατεία του.

Η πιθανολογούμενη επιστροφή του Πινιέρα στην εξουσία εντάσσεται σε μια δεξιά στροφή στη Λατινική Αμερική και στο κλείσιμο ενός κύκλου για τη λατινοαμερικάνικη αριστερά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης