«Δάκτυλο» Ρωσίας και Βενεζουέλας στο καταλανικό δημοψήφισμα βλέπει η Ισπανία

«Δάκτυλο» Ρωσίας και Βενεζουέλας στο καταλανικό δημοψήφισμα βλέπει η Ισπανία

Ισπανοί υπουργοί υποστήριξαν στις Βρυξέλλες ότι Ρωσία και Βενεζουέλα στήριξαν τους αποσχιστές μέσω social media – Πυρά κατά των Βρυξελλών από τον Πουτζδεμόντ, που θα κατέλθει στις εκλογές – Αισιοδοξία Ραχόι για επαναφορά της ηρεμίας στην Καταλονία

«Δάκτυλο» Ρωσίας και Βενεζουέλας στο καταλανικό δημοψήφισμα βλέπει η Ισπανία
Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ισπανίας κατήγγειλαν χτες μιλώντας στις Βρυξέλλες ότι, ρωσικά συμφέροντα, κρατικά και ιδιωτικά, χρησιμοποίησαν social media ώστε να προωθήσουν το μήνυμα των αποσχιστών στην Καταλονία
. Μάλιστα,όπως είπαν,το 30% των ύποπτων λογαριασμών συνδεόταν με τη Βενεζουέλα.

ΘΕΜΑ 104,6 FM. Η καλύτερη παρέα όπου κι αν βρίσκεσαι
Κλείσιμο

Η καταλανική κρίση προκαλεί διαμάχη στο εσωτερικό της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον πρόεδρό της Γκι Φερχόφστατ να καταβάλλει προσπάθειες για τη διατήρηση της συνοχής της καθώς πολλοί ευρωβουλευτές της υποστηρίζουν το εγχείρημα της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία.

Ο Πουτζδεμόν επικρίνει την Ε.Ε για την εκκωφαντική σιωπή της

Από την πλευρά του, ο έκπτωτος ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ, επικρίνει την Ε.Ε για την στάση της εγκαλώντας την για "εκκωφαντική σιωπή".

 Στις τελευταίες του δηλώσεις ο έκπτωτος καταλανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, που προκήρυξε η Μαδρίτη ενεργοποιώντας το άρθρο 155, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα του θα θριαμβεύσει.   

Μόσχα και Καράκας εμπλέκονται στην καταλανική κρίση; Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Μαδρίτη    

"Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα είναι ότι πολλή από αυτή τη δραστηριότητα προήλθε από την επικράτεια της Ρωσίας", δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεντάλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Υπάρχουν ομάδες, δημόσιες και ιδιωτικές, που προσπαθούν να επηρεάσουν την κατάσταση και να δημιουργήσουν αστάθεια στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η Μαδρίτη έχει στοιχεία για να υποστηρίξει τις καταγγελίες της, ο υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Νταστίς τόνισε:"Ναι, έχουμε αποδείξεις".

 Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας υποστήριξε επίσης ότι, οι ισπανικές αρχές έχουν εντοπίσει ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook, το Twitter και άλλα μέσα. Οι μισοί λογαριασμοί συνδέονταν με τη Ρωσία και το 30% συνδεόταν με τη Βενεζουέλα.
Από την πλευρά του, ο Αλφόνσο Νταστίς κατηγόρησε τον επικεφαλής του ενοχλητικού ιστότοπου "WikiLeaks", Τζούλιαν Ασάνζ, ότι προώθησε την πλευρά των Kαταλανών αποσχιστών κι ότι επιχείρησε να παρουσιάσει την Ισπανία μία απολυταρχική πολιτεία.
Στο μεταξύ, η Ε.Ε ανακοίνωσε πως αρχίζει διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για την αναβάθμιση της προστασίας της Ε.Ε από ηλεκτρονική προπαγάνδα και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ραχόι: Θα επανέλθει η ηρεμία στην Καταλονία

Την ίδια ώρα, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, επισημαίνει ότι θα επανέλθει η ηρεμία στην Καταλονία.

"Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση", υποστηρίζει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt, αναφερόμενος στη στάση του απέναντι στους οπαδούς της απόσχισης. Μιλώντας για την πορεία των εξελίξεων της κρίσης στην Καταλονία, εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιστροφή της ηρεμίας στην περιοχή και την έναρξη μίας νέας εποχής καλής συνύπαρξης μεταξύ των πολιτών.Θεωρεί επίσης ότι οι πολίτες στην Καταλονία έχουν αντιληφθεί ότι οι υπέρμαχοι της απόσχισης δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και δηλώνει πεπεισμένος ότι οι Καταλανοί θα αποτυπώσουν αυτήν την άποψη και στην ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης