Κραυγή αγωνίας από Κέρι: «Ιστορικό λάθος» η διάλυση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν

Κραυγή αγωνίας από Κέρι: «Ιστορικό λάθος» η διάλυση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα ζήτησε από το αμερικανικό Κογκρέσο να αποφύγει αυτό το «γιγαντιαίο ατόπημα»

Κραυγή αγωνίας από Κέρι: «Ιστορικό λάθος» η διάλυση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε σήμερα το Κογκρέσο να αποφύγει να διαπράξει ένα «γιγαντιαίο και ιστορικό λάθος» «διαλύοντας» τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στις διαπραγματεύσεις της οποίας συμμετείχε και ο ίδιος.

Στις 13 Οκτωβρίου ο πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην επιβεβαιώσει ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας του 2015, απειλώντας ότι οι
ΗΠΑ
Κλείσιμο
θα αποχωρήσουν από αυτή «ανά πάσα στιγμή». Παράλληλα κάλεσε το Κογκρέσο να επιβάλει αυστηρότερους όρους στη διεθνή συμφωνία που στοχεύουν να αποτρέψουν το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Το Κογκρέσο έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να αποφασίσει αν θα επιβάλει ή όχι εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αρθεί από το 2015.

Σε ομιλία του στην ομάδα προβληματισμού Chatham House του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Λονδίνο ο Αμερικανός πρώην ΥΠΕΞ επέκρινε την απόφαση εμπλοκής του Κογκρέσου στη διαδικασία.

«Με ξεπερνά το γεγονός ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο, που δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και δεν ήταν επικυρωμένο να συμμετέχει σε αυτές, μπορεί να τροποποιήσει μια συμφωνία που είναι σε ισχύ», δήλωσε ο Κέρι.

«Δυστυχώς, επικρινίνοτας τη συμφωνία, ο πρόεδρος Τραμπ μόλυνε τη συζήτηση με έναν τρόπο που ό,τι και αν κάνει το Κογκρέσο, αυτό θα μεταφραστεί ως μια προσπάθεια να καταστρέψει τη συμφωνία από τη πίσω πόρτα», πρόσθεσε.

Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι μια μονομερής τροποποίηση της συμφωνίας από το Κογκρέσο θα είναι «ένας μεγάλος κίνδυνος», καθώς θα μειώσει το περιθώριο ελιγμών του Ιράν δημιουργώντας ένα «αρνητικό σπιράλ που γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο».

«Ο τερματισμός μιας συμφωνίας που αποτρέπει μια χώρα από το να επιδιώκει την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος», θα ήταν ένα «γιγαντιαίο και ιστορικό λάθος», επέμεινε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης