ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία στηρίζουν τον Ραχόι

ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία στηρίζουν τον Ραχόι

«Μιλάμε μόνο με την Μαδρίτη», δήλωσε ο Τουσκ - Μακρόν: Ο Ραχόι έχει την πλήρη στήριξή μου
Γιούνκερ: Η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από άλλα ρήγματα - ΗΠΑ: Θέλουμε την ενότητα της Ισπανίας

ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία στηρίζουν τον Ραχόι
Τη στήριξή της στην Μαδρίτη και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, εκφράζουν τόσο η Ευρώπη, διά στόματος θεσμών, αλλά και κυβερνήσεων, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η πρώτη αντίδραση στην είδηση της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ήρθε από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Κλείσιμο
Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως για την Ευρώπη δεν αλλάζει τίποτα. «Ο μοναδικός συνομιλητής μας είναι η Ισπανία». 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Έχω πει πάντα ότι έχω έναν μόνο συνομιλητή στην Ισπανία και αυτός είναι ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι. Υπάρχει ένας κανόνας δικαίου στην Ισπανία με συνταγματικούς νόμους. Ο Ραχόι θέλει αυτοί οι νόμοι να είναι σεβαστοί και έχει την πλήρη υποστήριξή μου», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από τη Γαλλική Γουιάνα.

«Δεν αναγνωρίζουμε την ανεξαρτησία» 

«Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την περιφερειακή κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ,

Στο «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την ψήφο της καταλανικής βουλής για ανεξαρτησία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. 

«Βασίζεται σε μία ψήφο που έχει ανακηρυχθεί παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια. Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την τήρηση του κράτους δικαίου, να γίνει σεβαστό το Ισπανικό Σύνταγμα και να διατηρηθεί η ισπανική ενότητα»

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σκωτίας εμφανίστηκε περισσότερο θετικά διακείμενη προς την Καταλονία, χωρίς εντούτοις να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε σήμερα η Φιόνα Χίσλοπ, η υπουργός Εξωτερικών της Σκοτίας, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

«Ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλονίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον» τόνισε.

Η Σκωτσέζα υπουργός απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή «διαλόγου με στόχο την εύρεση μιας λύσης που θα σέβεται τη δημοκρατία» εκτιμώντας ότι το να τεθεί σε καθεστώς κηδεμονίας η περιφέρεια από την κεντρική διοίκηση «δεν μπορεί να είναι η λύση».

Η Ουκρανία ούτε αναγνωρίζει ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πάβλο Κλίμκιν.

ΗΠΑ: Θέλουμε ενωμένη την Ισπανία

Τη στήριξή της στην Μαδρίτη εξέφρασε και η αμερικανική κυβέρνηση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι είναι υπέρ της «ενότητας» της Ισπανίας

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η καταλανική κρίση είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να λύσει η ισπανική κυβέρνηση.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης