Πακιστάν: Η Άγκυρα ζητά την απέλαση 300 Τούρκων εκπαιδευτικών ως «γκιουλενιστές»

Πακιστάν: Η Άγκυρα ζητά την απέλαση 300 Τούρκων εκπαιδευτικών ως «γκιουλενιστές»

Έκθεση από δύο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες σημειώνουν τον κίνδυνο κακομεταχείρισης που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι και οι οικογένειές τους

Πακιστάν: Η Άγκυρα ζητά την απέλαση 300 Τούρκων εκπαιδευτικών ως «γκιουλενιστές»
Περίπου 300 Τούρκοι που ζουν και εργάζονται στο Πακιστάν, κυρίως εκπαιδευτικοί και μέλη των οικογενειών τους, κινδυνεύουν με απέλαση πίσω στην Τουρκία
, όπου απειλούνται να πέσουν θύματα κακομεταχείρισης, προειδοποίησαν σήμερα δύο οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο όμιλος ιδιωτικών σχολείων PakTurk, όπου εργάζονται αυτοί οι καθηγητές, πιστεύεται ότι συνδέεται εμμέσως με το δίκτυο Χιζμέτ του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν "εγκέφαλο" του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, λίγες ημέρες πριν επισκεφθεί το Πακιστάν ο Τούρκος πρόεδρος
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Κλείσιμο
, ανακοινώθηκε από το Ισλαμαμπάντ ότι επρόκειτο να απελαθούν άμεσα περίπου 100 εκπαιδευτικοί και συγγενείς τους, συνολικά 450 άνθρωποι. Τελικά απελάθηκαν μερικές δεκάδες από αυτούς.



Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο πρώην υπεύθυνος των σχολείων PakTurk, Μεσούτ Κατζμάζ, απήχθη μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους και "επαναπατρίστηκε δια της βίας" στα μέσα Οκτωβρίου, με αεροσκάφος της τουρκικής κυβέρνησης, όπως κατήγγειλαν σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) και η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Πακιστάν (CDHP), με κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι 285 Τούρκοι ζουν πλέον «μέσα στον τρόμο» και ανησυχούν ότι η πακιστανική αστυνομία έχει συντάξει «λίστες για να τους καταδιώξει», είπε ο Νικάνορ Χαόν, ένας εκπρόσωπος της FIDH, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το Πακιστάν δεν έχει το δικαίωμα να στείλει ανθρώπους σε μια χώρα όπου κινδυνεύουν με κακομεταχείριση», τόνισε. Όπως είπε εξάλλου, ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη ζητήσει άσυλο στο Πακιστάν και αυτό σημαίνει ότι οι πακιστανικές αρχές είναι υποχρεωμένες να μην τους απελάσουν μέχρι να εξεταστεί ο φάκελός τους.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης