Ιράκ: Ο στρατός ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της κουρδικής περιοχής Κιρκούκ

Ιράκ: Ο στρατός ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της κουρδικής περιοχής Κιρκούκ

Προηγήθηκαν σφοδρές συγκρούσεις με τους μαχητές Πεσμεργκά - Σύμφωνα με τη Βαγδάτη, αιχμαλωτίστηκαν τα μέλη της τοπικής κυβέρνησης

Ιράκ: Ο στρατός ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της κουρδικής περιοχής Κιρκούκ
Τον πλήρη έλεγχο της περιοχής Κιρκούκ, η οποία ανήκε στους Κούρδους, ανακοίνωσε πως ανέλαβε ο κυβερνητικός στρατός του Ιράκ, μετά από σφοδρές μάχες που προηγήθηκαν με τους μαχητές Πεσμεργκά.

Όπως ανακοινώθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, ο στρατός εισέβαλε στην ομώνυμη πόλη και αιχμαλώτισε τα μέλη της τοπικής κυβέρνησης, την οποία είχε κηρύξει παράνομη μετά και το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που έλαβε χώρα δίχως τη νομιμοποίηση του ιρακινού κοινοβουλίου.

Η ανάκτηση του Κιρκούκ ήταν ένα σημαντικό μέρος της μεγάλης επιχείρησης ανακατάληψης των περιοχών που περιλαμβάνουν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία είχαν «δεσμεύσει» οι Κούρδοι μετά το δημοψήφισμα της 25ςη Σεπτεμβρίου.

Κλείσιμο
Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός στρατός κατέλαβε το αεροδρόμιο, τις εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου, τη στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση Κ1, καθώς και την περιοχή Taza Khormatu στα νοτιοανατολικά της πόλης Κιρκούκ.

Η εισβολή του στρατού στην πόλη οδήγησε χιλιάδες κατοίκους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Κούρδους, αλλά και μαχητές Πεσμεργκά, να την εγκαταλείψουν, προκειμένου να αποφύγουν τα αντίποινα των κυβερνητικών δυνάμεων μετά την επανάστασή τους.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης