Λιβύη: «Καταστροφικές» συνθήκες κράτησης για τους πρόσφυγες στα κέντρα κράτησης

Λιβύη: «Καταστροφικές» συνθήκες κράτησης για τους πρόσφυγες στα κέντρα κράτησης

Καταγγελίες από αξιωματούχους

Λιβύη: «Καταστροφικές» συνθήκες κράτησης για τους πρόσφυγες στα κέντρα κράτησης
Χιλιάδες πρόσφυγες
που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων στις βορειοδυτικές ακτές της Λιβύης έχουν άμεση ανάγκη από ιατρική βοήθεια, δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου κράτησης στην πόλη Γκαριάν, χαρακτηρίζοντας την κατάστασή τους «τραγική».

Περίπου 5.800 πρόσφυγες έχουν φτάσει στο κέντρο αυτό μετά το ξέσπασμα συγκρούσεων τον προηγούμενο μήνα στην παραλιακή πόλη Σαμπράτα, που μέχρι πρότινος ήταν το βασικό σημείο αναχώρησης για τους πρόσφυγες που επιθυμούσαν να περάσουν στην Ιταλία.
Περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν σταλεί από τη Γκαριάν σε άλλα κέντρα στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Κλείσιμο

«Η κατάσταση είναι απολύτως τραγική (…) καταστροφική. Υπάρχει έλλειψη στήριξης», κατήγγειλε ο Αμπντουλχαμίντ Μούφτα που διευθύνει το κέντρο κράτησης Χάμρα στην Γκαριάν, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.

Οι συγκρούσεις στη Σαμπράτα οδήγησαν στην υποχώρηση μιας ένοπλης οργάνωσης η οποία είχε αρχίσει να εμποδίζει τις αναχωρήσεις προσφύγων από την πόλη αυτή της Λιβύης, υπό τη μεγάλη πίεση της Ιταλίας.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ πασχίζουν να παράσχουν βοήθεια στους χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως από τις υποσαχάριες χώρες, που είναι εγκλωβισμένοι στη Σαμπράτα εξαιτίας των συγκρούσεων.
Πολλοί έχουν μεταφερθεί σε κέντρα όπως αυτό της Γκαριάν, τα οποία ελέγχονται από την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης, όμως είναι διαβόητα για τις κακές συνθήκες διαβίωσης και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα κέντρα αυτά.
Το κέντρο Χάμρα αποτελείται από περίπου 10 αποθήκες, οι οποίες προορίζονται για έως και 150 ανθρώπους.

Περίπου το 70% των προσφύγων που έχουν φτάσει στο κέντρο αυτό χρειάζονται ιατρική βοήθεια, την οποία δεν λαμβάνουν, επεσήμανε ο Μούφτα, ο οποίος πρόσθεσε ότι πολλά παιδιά και έγκυες βρίσκονται στο κέντρο, κάποιες εκ των οποίων γέννησαν εκεί.

«Απευθύνουμε έκκληση στις διεθνείς οργανώσεις και το κράτος της Λιβύης να ασχοληθούν με την ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων αυτών», υπογραμμίζει.

Για την κατάσταση των προσφύγων συζήτησε με τις αρχές της Λιβύης και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν κατά την επίσκεψή του στη χώρα την Τρίτη.

«Ζητώ από την κυβέρνηση να δημιουργήσει εναλλακτικές στα κέντρα κράτησης στη Λιβύη, να σταματήσει την πρακτική των αυθαίρετων κρατήσεων και να διασφαλίσει ότι θα λογοδοτήσουν όσοι παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων στα κέντρα κράτησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο Ζέιντ ζήτησε επίσης να επιτραπεί σε επιθεωρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων η πρόσβαση στα κέντρα αυτά, στα οποία κρατούνται επί χρόνια χιλιάδες Λίβυοι χωρίς δίκη, κάνοντας λόγο για «φρικτές καταγγελίες».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης