Το καλύτερο ντάκιρι για τα 200 χρόνια του μπαρ «El Floridita» στην Αβάνα

Διάσημοι μπάρμεν διαγωνίζονται για το ποιος θα φτιάξει την πιο πετυχημένη εκδοχή του θρυλικού κοκτέιλ

Με τη διεξαγωγή ενός μοναδικού διαγωνισμού, γιορτάζει φέτος τα 200 χρόνια ύπαρξής του το διάσημο μπαρ στην Αβάνα « Ελ Φλοριντίτα», γνωστό ως λίκνο του ντάκιρι, ενός κοκτέιλ από χυμό λεμονιού, ζάχαρη και ρούμι.

Η διοργάνωση θα αναδείξει τον «Βασιλιά των Βασιλέων του Ντάκιρι». Χαράς ευαγγέλια για τους τουρίστες και τους ντόπιους, καθώς απολαμβάνουν δωρεάν το διάσημο κοκτέιλ που παρασκευάζουν οι διαγωνιζόμενοι.
«Το πολιτιστικό αυτό σύμβολο της πόλης μας έχει ιστορία δύο και πλέον αιώνων..., αντιπροσωπεύοντας την καλύτερη παράδοση της κουβανέζικης ποτοποιίας» λέει ο Αριέλ Μπλάνκο, διευθυντής του φημισμένου μπαρ. «Είναι ένας χώρος λατρείας του ντάκιρι, όπου γενεές από μπάρμεν έχουν μεταδώσει τη σοφία τους».

Το μπαρ άνοιξε το 1817 ως «Pina de Plata» (Ασημένιος Ανανάς) από τον πρωτοπόρο στον χώρο Κονσταντίνο Ριμπαλάγκουα. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Ελ Φλοριντίτα» και έγινε η απαραίτητη στάση όσων ήθελαν να απολαύσουν το «τοπικό» ποτό διαλέγοντας ανάμεσα σε 17 είδη ντάκιρι...

Στο διαγωνισμό μετέχουν οκτώ μπάρμεν οι οποίοι τα τελευταία χρόνια φημίζονται ως «βασιλιάδες του ντάκιρι», παρασκευάζοντας ευφάνταστα κοκτέιλ στην προσπάθειά τους να εντυπωσιάσουν την κριτική επιτροπή και το κοινό.

«Το Ελ Φλοριντίτα είναι ο τόπος που γεννήθηκε το ντάκιρι και κάθε κουβανέζος μπάρμαν που αγαπά τη δουλειά του λατρεύει αυτό το ποτό», είπε στο Xinhua ο Μάρλον Ριέρα, νικητής του διαγωνισμού το 2014, λέγοντας ότι νιώθει τιμή που απολαμβάνει ένα τόσο διάσημο κοκτέιλ στη χώρα του.

Μπάρμεν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αργεντινή μετέχουν επίσης στο διήμερο διαγωνισμό. Το κοκτέιλ του νικητή θα περιληφθεί μελλοντικά στον κατάλογο του μπαρ.
«Είναι ένα μυθικό μπαρ. Είναι τιμή μου να μετέχω στο διαγωνισμό. Παρασκεύασα ένα ντάκιρι που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία της αμερικανικής, της κουβανικής και της ιταλικής κληρονομιάς», λέει ο Τ. Παλμιέρι, ο μοναδικός διαγωνιζόμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την εκδήλωση παρακολουθούν περίπου 400 καλεσμένοι από περισσότερες από 20 χώρες, καθώς και εκπρόσωποι του International Bartending Association.



Μερικοί από τους συμμετέχοντες όπως ο Πέδρο Τεζάδα, μπάρμαν του εστιατορίου «Ajiaco» στην Αβάνα, χρησιμοποιεί αυθεντικά κουβανικά προϊόντα. «Έφτιαξα ένα ντάκιρι από τροπικά φρούτα όπως η γκουάβα και για να προσθέσω μια κουβανέζικη πινελιά έβαλα λίγο από το «Guayabita del Pinar», ένα εξαιρετικό λικέρ της δυτικής επαρχίας Πινάρ ντελ Ρίο, το οποίο δίνει υπέροχο άρωμα και γεύση στο κοκτέιλ», εξηγεί.
Το El Floridita έγινε επίσης γνωστό από τον διάσημο αμερικανό συγγραφέα 'Ερνεστ Χέμινγουεϊ ο οποίος έζησε αρκετά χρόνια στην Κούβα και σύχναζε εκεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για να τιμήσουν οι Κουβανέζοι τον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέα, έστησαν στην είσοδο του μπαρ μια μεγάλη χάλκινη προτομή του.

Ο Φαμπιάν Ράμος, νέος μπάρμαν από την Κούβα, συμμετέχει στον διαγωνισμό με ένα κοκτέιλ που το ονόμασε «Μάρλιν Ντάκιρι», τα βασικά στοιχεία του οποίου είναι πορτοκάλι και γκουάβα. «Είναι ιδιαίτερα σημαντική μία επίσκεψη σε αυτό το εμβληματικό μέρος όπου ερχόταν συχνά ο Χέμινγουεϊ. Η συμμετοχή μου μάλιστα στο διαγωνισμό, μου προκαλεί συναισθήματα που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ», δηλώνει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr