Στους αριθμούς κρύβεται η μεγάλη σημασία της Καταλονίας για την Ισπανία

Στους αριθμούς κρύβεται η μεγάλη σημασία της Καταλονίας για την Ισπανία

Διάλογο με την Μαδρίτη αλλά παράλληλα και κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας υποστήριξε πως επιθυμεί ο πρόεδρος Κάρλες Πουτζεμόν

Στους αριθμούς κρύβεται η μεγάλη σημασία της Καταλονίας για την Ισπανία
«Οι Καταλανοί είναι ενωμένοι όσο ποτέ πριν», υποστήριξε με δηλώσεις του την Τετάρτη ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόν, ενώ παράλληλα, χαρακτήρισε τον βασιλιά Φελίπε «φερέφωνο» της κυβέρνησης για το διάγγελμά του μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας την Κυριακή.

Την Τρίτη στο διάγγελμά του ο Ισπανός βασιλιάς κατηγόρησε τις καταλανικές αρχές για προσπάθεια «να σπάσουν την ενότητα της Ισπανίας
» και τόνισε πως η πίεσή τους για ανεξαρτησία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας.

Γιατί είναι όμως η
Κλείσιμο
Καταλονία τόσο σημαντική για την Μαδρίτη; Αν και σε έκταση η επαρχία καταλαμβάνει μόνο το 6,3% του συνόλου της έκτασης της Ισπανίας (δηλαδή 32.114 τετραγωνικά χιλιόμετρα) η σημασία της είναι πολύ πιο σημαντική από το μέγεθός της.



Με πληθυσμό 7.523.000 κατοίκους αντιπροσωπεύει το 16% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Η οικονομία της, ύψους 215.6 δισ. ευρώ, είναι μεγαλύτερη από εκείνη των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 1/5 του ισπανικού ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), ενώ οι εξαγωγές της Καταλονίας, ύψους 65.2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/4 του συνόλου της χώρας. Επιπλέον, οι ξένες επενδύσεις στην Καταλονία, που αγγίζουν τα 37 δισ. ευρώ, αποτελούν περισσότερο από το 1/4 των συνολικών ξένων επενδύσεων στην Ισπανία.



Η ανεργία στην επαρχία είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Το ποσοστό ανεργίας στην Καταλονία είναι 13,2% για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 όταν στην υπόλοιπη Ισπανία ανέρχεται στο 17,2%.

Στην επαρχία που διεκδικεί την ανεξαρτησία της το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) δεν είναι το υψηλότερο στην Ισπανία αλλά είναι υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο ενώ η ανισότητα είναι χαμηλότερη. «Είναι πιθανόν οι Καταλανοί να αισθάνονται πιο εύποροι από όλους τους άλλους Ισπανούς», αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης