Κοινό «μέτωπο» από Τουρκία και Ιράν ενάντια σε Κουρδιστάν και Ισραήλ

Κοινό «μέτωπο» από Τουρκία και Ιράν ενάντια σε Κουρδιστάν και Ισραήλ

Το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στο ιρακινό Κουρδιστάν είναι μια «προδοσία» προς τη Μέση Ανατολή και μια απειλή για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής, δήλωσε ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ

Κοινό «μέτωπο» από Τουρκία και Ιράν ενάντια σε Κουρδιστάν και Ισραήλ
Το Ιράν και η Τουρκία συμφώνησαν να λάβουν "κάθε πιθανό μέτρο" κατά της ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία που διεξήχθη πρόσφατα στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπως δήλωσαν οι ηγέτες των δύο χωρών, κατηγορώντας το Ισραήλ, ότι βρίσκεται πίσω από το σκηνικό.

Το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στο ιρακινό Κουρδιστάν είναι μια «προδοσία» προς τη Μέση Ανατολή και μια απειλή για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής, δήλωσε ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Τεχεράνη.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι η ψηφοφορία θα έχει «μακροπρόθεσμες επιπτώσεις» για όλα τα γειτονικά κράτη, προσθέτοντας ότι το Ιράν και η Τουρκία «πρέπει να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο ενάντια σε αυτή την κίνηση και η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει επίσης να λάβει αποφάσεις και σοβαρά μέτρα», όπως αναφέρουν τα ιρανικά ΜΜΕ.

Τα λόγια του επαναλήφθηκαν εν μέρει από τον Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι «η αποφασιστικότητα της Τουρκίας και του Ιράν για το θέμα είναι εμφανής».

«Η Τουρκία θα συνεργαστεί μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στο Ιράκ και σίγουρα θα χαρακτηρίσουμε αυτό το δημοψήφισμα ως παράνομο», πρόσθεσε ο πρόεδρος, όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Κλείσιμο

Προειδοποίησε επίσης ότι η Άγκυρα και η Τεχεράνη είναι έτοιμες να κάνουν «αυστηρότερα βήματα... την προσεχή περίοδο», εκτός από τα μέτρα που έλαβαν ήδη μετά το δημοψήφισμα. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ισχυριστούν ότι το Ισραήλ έπαιξε κάποιο ρόλο στο δημοψήφισμα των Κούρδων, υποστηρίζοντας ότι προσπάθησε να «χωρίσει» τη Μέση Ανατολή.

«Ποιο είναι το δημοψήφισμα που διοργάνωσε η περιφερειακή διοίκηση του βόρειου Ιράκ; Καμία χώρα στον κόσμο, εκτός από το Ισραήλ, δεν το αναγνωρίζει», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό πρόεδρο, Χασάν Ρουχάνι, ο οποίος επίσης παρακολούθησε τη συνάντησή του με τον Χαμενεΐ.

«Μια απόφαση που γίνεται σε τραπέζι που κάθεται η Μοσάντ δεν είναι νόμιμη, είναι παράνομη», πρόσθεσε ο «σουλτάνος».

Με τη σειρά του, ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ισραήλ καθώς και κάποιες «ξένες δυνάμεις», συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θέλουν να δημιουργήσουν διαμάχες μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή δημιουργώντας ένα «νέο Ισραήλ».

«Ορισμένοι αλλοδαποί σχεδιάζουν να χωρίσουν την περιοχή για να αυξήσουν τις εθνοτικές και θρησκευτικές διακρίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος Ρουχάνι. «Και οι δύο χώρες δεν δέχονται τέτοιες πράξεις διακρίσεων», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις θέσεις του Ιράν και της Τουρκίας, όπως ανέφερε το πρακτορείο Anadolu.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι μετά το δημοψήφισμα η τοπική διοίκηση του βόρειου Ιράκ θα καταδικαστεί σε απομόνωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης