Φωτογραφίες: Απρόοπτο κατά την άφιξη του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας στη Μόσχα

Φωτογραφίες: Απρόοπτο κατά την άφιξη του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας στη Μόσχα

Την ώρα που ο βασιλιάς Σαλμάν άρχισε να κατεβαίνει από το αεροσκάφος, η κυλιόμενη σκάλα... κόλλησε αναγκάζοντας άπαντες να βρουν μία λύση άμεσα, ώστε να μην περπατήσει πολύ ο Σαουδάραβας ηγέτης

Φωτογραφίες: Απρόοπτο κατά την άφιξη του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας στη Μόσχα
Μπορεί να είναι ιστορική η επίσκεψη του βασιλιά Σαλμάν στη Μόσχα, όμως δεν έλειψαν τα απρόοπτα. Όταν το υπεροπολυτελές αεροσκάφος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, άνοιξε την πόρτα για να κατέβει ο Σαλμάν, πιθανώς το αίμα κάποιων να πάγωσε, όταν είδαν ότι η κυλιόμενη σκάλα... κόλλησε. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να κατέβει μερικά σκαλιά και στη συνέχεια να τον παραλάβει ειδικό βάθρο, το οποίο τον κατέβασε στο έδαφος, όπου τον περίμεναν οι δημοσιογράφοι.



Κλείσιμο
Είναι η πρώτη φορά που σαουδάραβας μονάρχης επισκέπτεται τη Ρωσία, από την ίδρυση της χώρας από τον βασιλιά Abdulaziz το 1926 -κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η ΕΣΣΔ ήταν τότε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το νέο ανεξάρτητο κράτος, το οποίο έμελλε να σφραγίσει ανεξίτηλα την πορεία της Μέσης Ανατολής τις επόμενες δεκαετίες.



Στις τέσσερις ημέρες της παραμονής του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο Salman θα συναντηθεί με τον Vladimir Putin, σε μια προσπάθεια να γίνουν επιπλέον σημαντικά βήματα προσέγγισης στις διμερείς σχέσεις -που, αναμφίβολα, θα έχουν αντανάκλαση σε όλα τα επίπεδα. «Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία βρίσκονται σε μια από τις καλύτερες συγκυρίες», δήλωσε πρόσφατα ο 38χρονος διάδοχος του θρόνου και πραγματικός ηγεμόνας του Ριάντ, Mohammad bin Salman, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα τον περασμένο Μάιο.

Ειδικά όσον αφορά στο πετρέλαιο, μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται ρεαλιστική. Άλλωστε, είναι η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες που έχει οδηγήσει σε πάγωμα της παραγωγής του OPEC και ανάκαμψη των τιμών του αργού σε διεθνές επίπεδο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και για το 2018. 



Ωστόσο, σε άλλα ζητήματα οι διαφορές παραμένουν σημαντικές. Ένα από αυτά αφορά στις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και την Υεμένη, όπου Ρωσία και Σ. Αραβία υποστηρίζουν ουσιαστικά αντίπαλα στρατόπεδα και, επί μεγάλο χρονικό διάστημα, είχαν εμπλακεί σε μια αναμεταξύ τους πολεμική αναμέτρηση δι' αντιπροσώπων. Η συμμαχία και στενή συνεργασία του Κρεμλίνου με την Τεχεράνη δυσκολεύει περαιτέρω τα πράγματα, καθώς το Ριάντ τάσσεται υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, για το οποίο θεωρεί ότι επεκτείνει επικίνδυνα την επιρροή του στην ευρύτερη περιοχή.



Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν δείξει εσχάτως την πρόθεση να ακολουθήσουν μια πιο ρεαλιστική πολιτική, που ενδέχεται να οδηγήσει σε συμβιβασμούς και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Πολύ περισσότερο καθώς η ρωσική Rosneft φέρεται να έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του 5% της Saudi Aramco, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας παγκοσμίως. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης