«Τομ Πράις Airlines»: Ο υπ. Υγείας του Τραμπ θα πληρώσει απ' την τσέπη του για τις πτήσεις με VIP τζετ

«Τομ Πράις Airlines»: Ο υπ. Υγείας του Τραμπ θα πληρώσει απ' την τσέπη του για τις πτήσεις με VIP τζετ

«Σήμερα, θα υπογράψω μια προσωπική επιταγή στο υπουργείο Οικονομικών για να καλυφθεί το κόστος των μετακινήσεων μου με ιδιωτικά αεροσκάφη. Οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν δεκάρα για τις θέσεις μου σε αυτά τα αεροσκάφη», ανέφερε ο Πράις σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε


«Τομ Πράις Airlines»: Ο υπ. Υγείας του Τραμπ θα πληρώσει απ' την τσέπη του για τις πτήσεις με VIP τζετ
Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Τομ Πράις, ο οποίος δέχθηκε καταιγισμό επικρίσεων τόσο από κοινοβουλευτικούς όσο και από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επειδή ναύλωσε επανειλημμένα ιδιωτικά αεροσκάφη για τις μετακινήσεις του στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του
, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα επιστρέψει από την τσέπη του τα χρήματα στο κράτος.

«Σήμερα, θα υπογράψω μια προσωπική επιταγή στο υπουργείο Οικονομικών για να καλυφθεί το κόστος των μετακινήσεων μου με ιδιωτικά αεροσκάφη. Οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν δεκάρα για τις θέσεις μου σε αυτά τα αεροσκάφη», ανέφερε ο Πράις σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Κλείσιμο
Το διαδικτυακό ειδησεογραφικό περιοδικό Politico, το οποίο αποκάλυψε την υπόθεση, έκανε λόγο για όχι λιγότερες από 26 μετακινήσεις του Πράις με αυτόν τον τρόπο από την αρχή της χρονιάς, με συνολικό κόστος που ξεπέρασε τις 400.000 δολάρια.

Πάντως ο υπουργός, εκατομμυριούχος, δεν διευκρίνισε το ύψος του ποσού που θα αποδώσει στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν διευκρίνισε επίσης εάν θα καλύψει το κόστος μόνο των δικών του κρατήσεων θέσεων ή και το κόστος της μετακίνησης των συνεργατών του που ταξίδεψαν μαζί του.

Ο Τομ Πράις υποσχέθηκε εξάλλου ότι στο εξής δεν θα μετακινείται παρά μόνο με τις πτήσεις της γραμμής. Οι κανονισμοί για τα στελέχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ορίζουν ότι ακριβώς αυτό πρέπει να κάνουν, εκτός εάν είναι αδύνατο να φθάσουν εκεί όπου πρέπει την ημερομηνία που πρέπει.

Η πίεση στον υπουργό Υγείας κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, ιδίως από τον ίδιο τον πρόεδρο. Θα τον καθαιρέσει ο Τραμπ; «Θα δούμε», απάντησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι είναι κάθε άλλο παρά «ικανοποιημένος» για την υπόθεση και ότι θα φροντίσει αυτό να γίνει σαφές στον Πράις.

Πέντε δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί απαίτησαν την Τετάρτη ο Πράις να παραιτηθεί. Αιτία, μια πτήση μετ' επιστροφής Ουάσινγκτον-Φιλαδέλφεια με ιδιωτικό, μισθωμένο αεροσκάφος έναντι 25.000 δολαρίων, μολονότι καθημερινά εκτελούνται πολλά τακτικά αεροπορικά δρομολόγια που συνδέουν τις δύο πόλεις της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Οι επίμαχες μετακινήσεις έγιναν στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας. Ωστόσο, είχαν προορισμούς τοποθεσίες όπου ο Τομ Πράις έχει ιδιοκτησίες, φίλους και συγγενείς.

Το Πολίτικο υπογράμμισε ότι οι δύο προκάτοχοί του στο χαρτοφυλάκιο της Υγείας επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα έκαναν ταξίδια αποκλειστικά με τις πτήσεις της γραμμής.
Αυτήν την εβδομάδα εξάλλου, η εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε ότι και ο Σκοτ Προύιτ, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος (EPA) είχε ταξιδέψει με ιδιωτικό αεροσκάφος τρεις φορές και με στρατιωτικό αεροσκάφος τον Ιούνιο για να πάει από το Οχάιο στη Νέα Υόρκη, με κόστος 58.000 δολάρια συνολικά.

Ωστόσο η EPA δημοσιοποίησε έγγραφα της νομικής υπηρεσίας της, που ενέκρινε αυτά τα ταξίδια, λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχε στη διάθεσή του ο επικεφαλής της.
Τον Αύγουστο ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν χρειάστηκε επίσης να δώσει εξηγήσεις για τη χρήση ενός κυβερνητικού αεροσκάφους για ένα ταξίδι του, συνοδεία της συζύγου του, σε μια πόλη από όπου η ολική έκλειψη ηλίου μπορούσε να παρατηρηθεί με εξαίρετες συνθήκες. Επισήμως, το ταξίδι αφορούσε μια επιθεώρηση των αποθεμάτων χρυσού του Φορτ Νοξ στο Κεντάκι. Ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών διεξάγει εσωτερική έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης