Μισέλ Μπαρνιέ: Έχουμε μήνες μπροστά μας μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Brexit

Μισέλ Μπαρνιέ: Έχουμε μήνες μπροστά μας μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Brexit

Την επίτευξη μερικής προόδου αλλά την άμεση ανάγκη περισσότερης εργασίας στα ανοιχτά ζητήματα των διαπραγματεύσεων επισήμανε ο αρχιδιαπραγματευτής της ΕΕ

Μισέλ Μπαρνιέ: Έχουμε μήνες μπροστά μας μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Brexit
Την επίτευξη μερικής προόδου αλλά την άμεση ανάγκη περισσότερης εργασίας στα ανοιχτά ζητήματα των διαπραγματεύσεων του Brexit
επεσήμαναν από κοινού ο Βρετανός Υπουργός Εξόδου από την
Ευρωπαϊκή Ένωση στην κυβέρνηση της
Τερέζα Μέι
Κλείσιμο
και ο αρχιδιαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. 

Τα ανοιχτά θέματα αφορούν την κοινωνία, δηλαδή τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας που διαμένουν στη κάθε πλευρά της Μάγχης, τον λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει η Μεγάλη Βρετανία για να διατηρήσει την είσοδο της στην κοινή αγορά της ΕΕ μετά το διαζύγιο και την κατάσταση στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι συζητήσεις των δύο πλευρών αναμένεται να διαρκέσουν μήνες, μέχρι ο Μισέλ Μπαρνιέ να θεωρήσει πως μπορεί να εισηγηθεί στα 27 κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως μπορούν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του διαζυγίου. 

Η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων αφορά τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης ΕΕ - ΗΒ. Η Ευρωπαϊκή πλευρά θέλει οι διεργασίες να κινηθούν το συντομότερο δυνατό, ελπίζοντας πως η δεύτερη φάση θα μπορούσε να ξεκινήσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, όμως αυτό φαίνεται να μην είναι δυνατό.

Αναφορικά με πιθανές καθυστερήσεις και προβλήματα στη διαπραγμάτευση ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο του ΗΒ από την Ένωση είναι πρωτόγνωρες και δύσκολες και πως μια τόσο σοβαρή απόφαση όπως η έξοδος από την ΕΕ θα επιφέρει και ανάλογα κόστη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης