Οργιάζουν οι συζητήσεις στη Γερμανία: Ποιοι αναλαμβάνουν ποια υπουργεία

Οργιάζουν οι συζητήσεις στη Γερμανία: Ποιοι αναλαμβάνουν ποια υπουργεία

Όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε συνασπισμό «Τζαμάικα» - Ποιος συζητείται για υπουργός Οικονομικών - Ένας τουρκικής καταγωγής «Πράσινος» για το υπουργείο Εξωτερικών 

Οργιάζουν οι συζητήσεις στη Γερμανία: Ποιοι αναλαμβάνουν ποια υπουργεία
Οργιάζουν τα σενάρια για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του συνασπισμού «Τζαμάικα» στη Γερμανία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να είναι η μόνη σίγουρη αξία.

Ανανεώνοντας για τέταρτη φορά  την θητεία της, η σιδηρά κυρία της Γερμανίας σηκώνει τα μανίκια ξεκινώντας τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός «Tζαμάικα» θα λάβει σάρκα και οστά, όπως όλα δείχνουν, χωρίς τον ισχυρό άνδρα της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Μέρκελ θυσίασε τον Σόιμπλε για να δημιουργήσει τη κυβέρνηση Τζαμάικα αλλά και να ικανοποιήσει το αίτημα του ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών, Κριστιάν Λίντνερ.

  
"Focus": Η σύνθεση της «Τζαμάικα»
Κλείσιμο
Καγκελάριος: Άνγκελα Μέρκελ

Υπουργείο Οικονομικών 
Το μεγάλο φαβορί είναι ο Βέρνερ Χόιερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Αρχικά όμως ακουγόταν έντονα το όνομα του επικεφαλής του FDP Κριστιάν Λίντνερ. Προεκλογικά, ο 38χρονος Λίντνερ είχε εμμέσως εκφράσει την επιθυμία να λάβει ο ίδιος τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών, όμως τώρα οι διαμορφωτές στρατηγικής του κόμματος του, φαίνεται να θεωρούν ως ακόμη πιο ενδιαφέρουσα προοπτική το να μη συμμετάσχει ο Λίντνερ στο νέο υπουργικό σχήμα αλλά να αναλάβει επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος. Έχει ακουστεί και το όνομα του απερχόμενου υφυπουργού Οικονομικών Γενς Σπαν, όμως για τα γερμανικά ΜΜΕ, μετά τον Χριστιανοδημοκράτη Σόιμπλε, είναι σχεδόν απίθανο να αναλάβει το επίμαχο υπουργείο ένα ακόμη στέλεχος του CDU.  

Υπουργός Εξωτερικών  
Το υπουργείο περνά πιθανότατα στα χέρια των Πρασίνων "Die Grune". Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, Ελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι έχουν ήδη συμφωνήσει γι' αυτό. Mετά τον Γιόσκα Φίσερ, ο Τζεμ Οζντεμίρ, συμπρόεδρος των Πρασίνων, τουρκικής καταγωγής, είναι το μεγάλο φαβορί για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο. 

Υπουργείο Εσωτερικών 
Θεωρείται σίγουρο ότι θα το πάρει το κόμμα της Μέρκελ. Αρχικά είχε ακουστεί το όνομα του Γιοαχίμ Χέρμαν, υπουργού Εσωτερικών της Βαυαρίας, ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα θεωρείται πιθανότερος ο επιτελάρχης της Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάγερ, αν κι έχει ακουστεί και το όνομα του Τόμας ντε Μεζιέρ. 

Υπουργός Άμυνας  
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Γερμανίας που ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας. Γυναικολόγος στο επάγγελμα και μητέρα επτά παιδιών, θεωρείται ένα από τα γερά «χαρτιά» του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Η Μέρκελ της έχει τυφλή εμπιστοσύνη και όπως σχολιάζουν τα γερμανικά δημοσιεύματα, η Ούρσουλα αναμένεται ανανεώσει για δεύτερη φορά τη θητεία της ως επικεφαλής του γερμανικού στρατεύματος. 

Υπουργείο Υγείας 
Από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ακούγονται δύο ονόματα: Ο Χέρμαν Γκρόχε και η Ανέτ Βίντμαν Μάουτς. Ο Γκρόχε είναι ένα από τα στελέχη της Μέρκελ απολύτως πιστό στο κόμμα και στην καγκελάριο. Η Μάουτς ήταν γραμματέας στην Κ.Ο. της Bundestag, υπεύθυνη σε θέματα υγείας. 

Υπουργείο Περιβάλλοντος 
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το υπουργείο αυτό αναλαμβάνει το κόμμα των Πρασίνων με το όνομα του Ρόμπερτ Χάμπεκ από το κρατίδιο του Σλέσβιγκ Χόλσταιν να φιγουράρει ως το μεγάλο φαβορί. Ο Χάμπεκ είναι υπουργός Περιβάλλοντος στο γερμανικό κρατίδιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης