Ο Μακρόν παρουσιάζει το όραμά του για την επανίδρυση της Ευρώπης

Ο Μακρόν παρουσιάζει το όραμά του για την επανίδρυση της Ευρώπης

Δύο ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές αναλύει τα δέκα σημεία του σχεδίου του  

Ο Μακρόν παρουσιάζει το όραμά του για την επανίδρυση της Ευρώπης
Μετά την Πνύκα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανεβαίνει το απόγευμα στο βήμα του ιστορικού Πανεπιστημίου της Σορβόννης για να παρουσιάσει το όραμά του σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης. Αλλά και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την "εύθραυστη" θέση στην οποία έχει περιέλθει η Άνγκελα Μέρκελ, μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα του κόμματός της στις εκλογές της Κυριακής, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα "Le Parisien". 

 Ο 39χρονος Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί στις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. και την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης.Μάλιστα, σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας υπογραμμίζεται πως, τα θέματα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη στις συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας γερμανικής κυβέρνησης.Ο Μακρόν σχεδιάζει να παρουσιάσει μία σειρά από προτάσεις για μια νέα φάση στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Θεωρεί,μεταξύ άλλων, πως ένας ενιαίος προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη θα είναι απαραίτητος.Όπως επισημαίνει το Reuters, οι προτάσεις Μακρόν θα επικεντρωθούν σε δέκα βασικά θέματα, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας, η ενίσχυση της μεταναστευτικής πολιτικής και η σύγκλιση των κρατών-μελών σε δημοσιονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, της θέσπισης θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης και της ίδρυσης Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα παράσχει προληπτικά οικονομική βοήθεια σε όσες χώρες βρίσκονται σε οικονομική κρίση.Ήδη από τις αρχές της διακυβέρνησής του, ο Μακρόν έχει αποδυθεί σε σκληρό αγώνα για την ενδυνάμωση των δεσμών συνεργασίας μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η ανοικοδόμηση της Ευρώπης. Ωστόσο, τα σχέδια του Μακρόν δεν φαίνεται να αποτελούν προτεραιότητα για την Γερμανίδα καγκελάριο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με την ίδια να δηλώνει σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι οποιαδήποτε πρόταση για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης θα πρέπει να είναι "λογική" και να ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της. 

 Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσιάζει το ευρωπαικό του όραμα την ώρα που η Μέρκελ, αρκετά αποδυναμωμένη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, σηκώνει τα μανίκια ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.Για την εφημερίδα "Le Parisien",η Γερμανίδα καγκελάριος,λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική έναντι των γαλλικών προτάσεων για βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης.

 Προφανώς, η στιγμή που παρουσιάζει ο Μακρόν το όραμά του δεν είναι τυχαία: ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν θέλησε να θέσει επί τάπητος τις προτάσεις του πριν από τις γερμανικές εκλογές. Όπως επίσης δεν ήθελε να περιμένει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας .Σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Parisien", oι προτάσεις Μακρόν πρέπει να ληφθούν υπόψη και από τους υποψήφιους κυβερνητικούς εταίρους της Μέρκελ.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακρόν έχει ήδη μιλήσει στο τηλέφωνο δύο φορές με τη Μέρκελ, μετά τις εκλογές της Κυριακής, όπου το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα αναδείχθηκε τρίτο κόμμα μπαίνοντας στην Βundestag. 

 Ο Γάλλος πρόεδρος οραματίζεται έναν εποικοδομητικό γαλλογερμανικό άξονα, όμως εάν συσταθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός τύπου "Τζαμάικα", θα έχει απέναντί του τους Ελεύθερους Δημοκράτες, που είναι ευρωσκεπτικιστές.
Κλείσιμο

 Σήμερα από τη Σορβόννη, ο φιλοευρωπαίος πρόεδρος της Γαλλίας θα παρουσιάσει το ευρωπαικό του όραμα. Απομένει να πείσει τους εταίρους του. Αλλά και τους Γάλλους συμπολίτες του. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης