Γερμανία: Ακλόνητος παρά τον «πολιτικό σεισμό» ο Σόιμπλε - Μόνη απειλή ένας άλλος... Βόλφγκανγκ

Γερμανία: Ακλόνητος παρά τον «πολιτικό σεισμό» ο Σόιμπλε - Μόνη απειλή ένας άλλος... Βόλφγκανγκ

Μπορεί όλοι στη Γερμανία να ετοιμάζονται για μακρές διαπραγματεύσεις όσον αφορά τη νέα κυβέρνηση αλλά αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει τον σημερινό υπ. Οικονομικών

Γερμανία: Ακλόνητος παρά τον «πολιτικό σεισμό» ο Σόιμπλε - Μόνη απειλή ένας άλλος... Βόλφγκανγκ
Δύο ημέρες μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία
με την τεράστια πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων και την άνοδο του ακροδεξιού AfD, οι πάντες προετοιμάζονται για μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις ως τον σχηματισμό της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης. 

Με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD να καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά τους και να εμφανίζονται αντίθετοι στην πιθανότητα σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού» υπό τον φόβο περαιτέρω συρρίκνωσης της εκλογικής τους επιρροής, η μοναδική εναλλακτική ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, είναι ο σχηματισμός του κυβερνητικού συνασπισμού «Τζαμάικα», με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), Φιλελεύθερους (FDP) και Πράσινους. 

Κλείσιμο
Ο δρόμος για τον κυβερνητικό αυτόν συνασπισμό, που σε περίπτωση που συγκροτηθεί θα κυβερνήσει για πρώτη φορά την μεταπολεμική Γερμανία, δεν είναι δύσκολος μόνο λόγω των τεράστιων διαφορών ανάμεσα σε Φιλελεύθερους και Πράσινους, αλλά και λόγω των «εσωτερικών» προβλημάτων ανάμεσα στα αδελφά κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης. Η τεράστια πτώση των Χριστιανοκοινωνιστών στην Βαυαρία έθεσε τον επικεφαλής του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ σε ασφυκτική πίεση. Ο ηγέτης του αδελφού κόμματος των Χρτιστιανοδημοκρατών της 'Ανγκελα Μέρκελ, ανησυχεί ότι τα χαμηλά ποσοστά που έλαβε το κόμμα του, ενδέχεται να οδηγήσουν στο να απολέσει την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο της Βαυαρίας στις επικείμενες τοπικές εκλογές, λόγω διαρροών των ψηφοφόρων προς το AfD και τους Φιλελεύθερους. 

Η Άνγκελα Μέρκελ γνωρίζει ότι πριν ξεκινήσει τις διερευνητικές συνομιλίες με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, θα πρέπει πρώτα να έρθει σε συνεννόηση με τον σύμμαχό της  Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος βλέπει τον χριστιανοκοινωνιστή Βαυαρό υπουργό Οικονομικών Μάρκους Σέντερ, να προετοιμάζεται να θέσει ακόμα και θέμα ηγεσίας στους Χριστιανοκοινωνιστές στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, τον επόμενο Νοέμβριο στην Νυρεμβέργη. 

Συνασπισμός «Τζαμάικα»
Ακόμα και αν τα δύο αδελφά κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU και  CSU) καταλήξουν σε καταρχήν συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις μετ άλλα δύο κόμματα, μόνο εύκολες δεν πρόκειται να είναι. Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι χαώδεις. Ο Πράσινοι χαρακτηρίζουν τους Φιλελεύθερους ως “μεσήλικες γιάπηδες”, ενώ οι Φιλελεύθεροι χαρακτηρίζουν τους Πράσινους ως “μεσήλικες χίπηδες”. Η ενεργειακή πολιτική, η διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού, μέχρι την κοινωνική πολιτική, τα δύο αυτά κόμματα που θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την πιθανότητα σχηματισμού του κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν ελάχιστες θέσεις στις οποίες μπορούν να συμφωνήσουν. Όπως σχολιάζουν αναλυτές από την Γερμανία, ακόμα και αν συγκροτηθεί ο συνασπισμός “Τζαμάικα”, δεν πρόκειται να είναι σε καμία περίπτωση ισχυρός και σταθερός. 

Οι «Βόλφγκανγκ» και η Ελλάδα 
Το μόνο βέβαιο σε περίπτωση σχηματισμού του συνασπισμού “Τζαμάικα”, είναι ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα παραμείνει Καγκελάριος. Παραδοσιακά στη Γερμανία, το μικρότερο κόμμα (σε αυτήν την περίπτωση τα μικρότερα κόμματα), ζητεί το επόμενο ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Οικονομίας. Είναι πολύ νωρίς ακόμα να εκτιμήσει ο οποιοσδήποτε το τι θα ζητήσουν οι Φιλελεύθεροι, αλλά και οι Πράσινοι. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος γιόρτασε προσφάτως τα 75α γενέθλιά του, φαίνεται ότι θα παραμείνει στη θέση του. Μετά από 45 χρόνια στο Κοινοβούλιο και 19 στην κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να γίνει ένας ακόμα πολιτικός που αποχωρεί “οικειοθελώς” από την ενεργό  δράση. Η μεγάλη επιρροή του βετεράνου πολιτικού εντός του CDU, αλλά και η τεράστια δημοφιλία του στους Γερμανούς πολίτες, τον καθιστούν ως το απόλυτο φαβορί. Ο κ. Σόιμπλε κερδίζει ακόμα πόντους, καθώς δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή πολλοί πολιτικοί που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτήν την θέση. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ένας άλλος ... Βόλφγκανγκ. Ο κ. Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, ο 65χρονος αντιπρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών, με μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα οικονομίας. 

Το πώς θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Γερμανίας την Ελλάδα δεν είναι εύκολο να το προβλέψει κανείς. Η τελευταία εμπειρία της Αθήνας από την συμμετοχή των Ελεύθερων Δημοκρατών σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση μόνο θετική δεν ήταν. Αν και το θέμα του “Grexit” είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο, το AFD τηρεί αρνητική στάση απέναντι σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με στελέχη του να έχουν ξεκαθαρίσει πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ προσεγγίζουν με δυσπιστία αρκετές από τις προτάσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης