Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ δεν ζήτησε συγγνώμη από τον Ερντογάν

Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ δεν ζήτησε συγγνώμη από τον Ερντογάν

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι το θέμα των επεισοδίων συζητήθηκε στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο Αμερικανός ηγέτης δεν απολογήθηκε

Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ δεν ζήτησε συγγνώμη από τον Ερντογάν
Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τον ισχυρισμό του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ του ζήτησε συγνώμη για τα απίστευτα επεισόδια βίας, στα οποία συμμετείχαν μέλη της τουρκικής προεδρικής φρουράς, τον περασμένο Μάιο.
         
Τη διάψευση έκανε μάλιστα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου η οποία τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως απολογία. Η κυρία Σάντερς τόνισε ότι το θέμα των επεισοδίων συζητήθηκε στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο Αμερικανός ηγέτης δεν απολογήθηκε. Η συζήτηση έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος παραπονέθηκε για τις κατηγορίες δικαστηρίου της Ουάσιγκτον εναντίον των φρουρών του, οι οποίοι δεν ταξίδευσαν μαζί του στη Νέα Υόρκη από το φόβο σύλληψής τους. Επικεφαλής της νέας ομάδας των φρουρών είναι ο ανιψιός του κ. Ερντογάν.
         
Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση της 9ης Σεπτεμβρίου, που εκδόθηκε μετά το τηλεφώνημα, δεν υπάρχει αναφορά ότι συζητήθηκε το θέμα.
         
Κλείσιμο
Στην παραπάνω τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Τραμπ έθεσε και το αμερικανικό αίτημα για να ακυρωθεί η αγορά των πυραύλων S-400 από την Άγκυρα.
         
Ο κ. Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξή στην εκπομπή του PBS NewsHour κατά την οποία εξέφρασε λύπη για το «περιστατικό». «Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος Τραμπ μου τηλεφώνησε περίπου πριν από μία εβδομάδα σχετικά με αυτό το θέμα», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Μου είπε ότι λυπάται, και μου είπε ότι επρόκειτο να συζητηθεί ξανά αυτό το ζήτημα όταν έρθουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε επίσημη επίσκεψη» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η επίσημη θέση της Αμερικής στο θέμα αυτό, είναι ότι αποτελεί αρμοδιότητα της αμερικανικής Δικαιοσύνης η οποία απήγγειλε κατηγορίες εναντίον των φρουρών του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και Τουρκοαμερικανών που επιτέθηκαν εναντίον των Κούρδων και των Αρμενίων διαδηλωτών.

Απόψε Πέμπτη, στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο, η οποία περιγράφεται ως πολύ δύσκολη, καθώς οι δύο πλευρές έχουν αντίθετες απόψεις σε σοβαρά θέματα που άπτονται των σχέσεων τους. Ο κ. Ερντογάν απαιτεί, ανάμεσα στα άλλα θέματα, και να τερματιστεί η στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας (YPG) οι οποίοι και κέρδισαν όλες τις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης