Ένταση στην Καταλονία: Ισπανοί εθνοφύλακες εισέβαλαν σε τοπικά υπουργεία και έκαναν συλλήψεις

Ένταση στην Καταλονία: Ισπανοί εθνοφύλακες εισέβαλαν σε τοπικά υπουργεία και έκαναν συλλήψεις

Στόχος των ισπανικών αρχών είναι να εμποδίσουν την αποστολή των φακέλων με τους οποίους θα γίνει το δημοψήφισμα το οποίο έχει απαγορευτεί από την ισπανική κυβέρνηση

Ένταση στην Καταλονία: Ισπανοί εθνοφύλακες εισέβαλαν σε τοπικά υπουργεία και έκαναν συλλήψεις
Εισβολή σε υπουργεία της καταλανικής κυβέρνησης πραγματοποίησαν μέλη της ισπανικής εθνοφυλακής στο πλαίσιο ερευνών για έγγραφα που σχετίζονται με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το οποίο έχει απαγορευτεί από την ισπανική κυβέρνηση.

Στόχος των ισπανικών αρχών είναι να εμποδίσουν την αποστολή των φακέλων με τους οποίους θα γίνει το δημοψήφισμα.

Ανάμεσα στα κατασχεθέντα έγγραφα ήταν και κουτιά που περιείχαν περίπου 45.000 τέτοιους φακέλους που έφεραν το έμβλημα της κυβέρνησης της Καταλονίας.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης η έφοδος 11 ημέρες πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έγινε στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.

Καταλανός αξιωματούχος κάλεσε άμεσα σε ειρηνική αντίσταση ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιχείρηση αυτή.
Κλείσιμο

«Ήρθε η ώρα, ας αντισταθούμε ειρηνικά. Βγείτε από τα σπίτια σας και προστατέψτε τους θεσμούς» έγραφε στο twitter ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας Τζόρντι Σάντζες.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης άνδρες της ισπανικής Εθνοφυλακής έθεσαν υπό κράτηση τον ΓΓ του συμβουλίου Οικονομίας Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, στενό συνεργάτη του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Εθνοφυλακή συνέλαβε συνολικά 12 άτομα ανάμεσα στους οποίους ο ΓΓ του συμβουλίου Οικονομικών Λιουΐς Σαλβαδό, ο υπεύθυνος του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφόρησης Τζοσουέ Σαλιέντ Ρίβας, και ο υπεύθυνος του Γραφείου Κοινωνικών Υποθέσεων Τσαβιέρ Πούτς Φαρέ.

Η είδηση της εισβολής της Εθνοφυλακής προκάλεσε αναστάτωση και μέσα στο Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τον κυβερνητικό έλεγχο. Οι βουλευτές του καταλανικού κόμματος ERC, που συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση, εγκατέλειψαν το Κοινοβούλιο, αφότου ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ρουφιάν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «να πάρει τα βρωμόχερά του από την Καταλωνία».

Αλλά και ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας εγκάλεσε την κυβέρνηση, τονίζοντας πως είναι «ντροπή» για την Ισπανία να έχει «πολιτικούς κρατουμένους» τη σήμερον ημέρα και ζήτησε να αναζητηθεί μία λύση «με σοφροσύνη και διάλογο» μέσα από την πρόταση του κόμματός του να συσταθεί μία Εθνοσυνέλευση για το Καταλανικό ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υπεραμύνθηκε της πολιτικής του απέναντι στην Καταλονία, τονίζοντας «πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη απάντηση, από αυτή που εφαρμόζουμε» και τόνισε πως τα μέτρα λαμβάνονται «με σωφροσύνη, μετριοπάθεια και αναλογικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι την απαγόρευση της Μαδρίτης στήριξε και το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας που προχώρησε στην αναστολή του νόμου βάσει του οποίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης