Μακρόν: Ο Άσαντ είναι ένας «εγκληματίας» και πρέπει να λογοδοτήσει

Μακρόν: Ο Άσαντ είναι ένας «εγκληματίας» και πρέπει να λογοδοτήσει

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι ο Σύρος πρόεδρος πρέπει να απαντήσει ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει 

Μακρόν: Ο Άσαντ είναι ένας «εγκληματίας» και πρέπει να λογοδοτήσει
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ένας «εγκληματίας» ο οποίος πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει ενώπιον της «διεθνούς δικαιοσύνης», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ότι εναπόκειται στο συριακό λαό να επιλέξει ελεύθερα τον ηγέτη της χώρας του. 

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ένας εγκληματίας, θα πρέπει να δικαστεί και να απαντήσει ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Εντούτοις, δεν έχω θέσει ως προαπαιτούμενο την απομάκρυνσή του από την εξουσία λόγω πραγματισμού» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι εναπόκειται στο συριακό λαό «να επιλέξει ελεύθερα τον ηγέτη της χώρας του».

Νωρίτερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε για τη συγκρότηση μιας «ομάδας επαφής» για τη Συρία ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική που θα οδηγήσει προς μια πολιτική λύση στον πόλεμο της χώρας.

Κλείσιμο
Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται επί μήνες στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν «δεν αρκούν», τόνισε ο Μακρόν, εξηγώντας ότι η ομάδα επαφής που ζητά το Παρίσι περιλαμβάνει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τους «εμπλεκόμενους» στον πόλεμο.

«Καταρτίζουμε έναν οδικό χάρτη για τη Συρία και επιθυμώ και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ να συνεργαστούν μαζί μας», επισήμανε.

«Για να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη, υπάρχει η επείγουσα ανάγκη να εστιάσουμε στην πολιτική επίλυση αυτής της κρίσης μέσα από μια μετάβαση», υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Σημείωσε ότι αν οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τη συμμετοχή του Ιράν, ενός από τους κύριους πρωταγωνιστές του συριακού πολέμου, στην ομάδα αυτή, η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του μεσολαβητή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης