Ανγκελα Μέρκελ: Από την Κομμουνιστική Νεολαία -σε λίγο- τέταρτη φορά καγκελάριος

Ανγκελα Μέρκελ: Από την Κομμουνιστική Νεολαία -σε λίγο- τέταρτη φορά καγκελάριος

Η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας που ξεκίνησε από τον κομμουνισμό και κατέληξε να κυβερνά τη Δύση, παραμένει πάντα η ίδια στην προσωπική της ζωή, καθώς κάθε μέρα επιστρέφει στο διαμέρισμα που ζει όλα τα χρόνια με τον σύζυγό της

Ανγκελα Μέρκελ: Από την Κομμουνιστική Νεολαία -σε λίγο- τέταρτη φορά καγκελάριος
Η Ανγκελα Μέρκελ, η γυναίκα που στις 24 Σεπτεμβρίου πρόκειται να επανεκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας για τέταρτη φορά και με χαρακτηριστική άνεση καταφέρνει να κυβερνά τη Δύση, έχει γίνει αγαπημένο θέμα πολλών βιογράφων κυρίως εξαιτίας της αντιφατικότητας μέσω της οποίας αναδείχθηκε.

Σε μικρή ηλικία έγινε γραμματέας Πολιτισμού της Κομμουνιστικής Νεολαίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και ταυτόχρονα εργαζόταν ως φυσικός στην Ακαδημία Επιστημών. Με άλλα λόγια συμμορφώθηκε προς ένα σύστημα που γεννήθηκε από τον κομμουνισμό, αν και ποτέ δεν πίστεψε στον ίδιο τον κομμουνισμό. 

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, ο έμπιστος φίλος της Χένρι Κίσινγκερ είχε πει γι' αυτήν ότι είναι «η τέλεια έκφραση της εποχής της». Πρόκειται για μια καιροσκόπο, σημειώνουν οι FT, που συχνά αλλάζει πορεία. Η κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία τη διαμόρφωσε, αλλά η ίδια διάλεξε το επάγγελμα της, αυτό του φυσικού, με κριτήριο το γεγονός ότι δεν είχε καμία σχέση με τον Κομμουνισμό-Λενινισμό.

Κλείσιμο
Λίγους μόλις μήνες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Μέρκελ αγκάλιασε την πραγματική κλίση της. Ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ την περιέλαβε στο υπουργικό συμβούλιο, σε μια συμβολική κίνηση προς τις γυναίκες και την πρώην Ανατολική Γερμανία.

Ήρθε αντιμέτωπη με πολλούς άνδρες συναδέλφους της, οι οποίοι υποτίμησαν τόσο την ίδια όσο και την επιθυμία της για εξουσία. Ο Κολ την αποκαλούσε «άσχετη» και έλεγε ότι ποτέ της δεν κατάφερε να μάθει να τρώει με πιρούνι και μαχαίρι.

Εκείνη, το 1999, τον μαχαίρωσε πισώπλατα και εξολόθρευσε τον αντίπαλό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την καγκελαρία. 

Αλλά κακίες στο γερμανικό πολιτικό σύστημα δεν κρατιούνται: ο Σόιμπλε έγινε ο έμπιστός της υπουργός Οικονομικών.

Ένας συνάδεφός της που τη «διάβασε» σωστά ήταν ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Αντιλήφθηκε ότι αυτή -όπως και ο ίδιος- ήταν εισβολείς στα κόμματά τους και προσπαθούσαν να τοποθετήσουν τους εαυτούς τους στο πολιτικό επίκεντρο των χωρών τους. Η διαφορά τους είναι ότι εκεί που ο Μπλερ ήθελε περιπέτεια, η Μέρκελ ήθελε σταθερότητα.

Μετά και την εμπειρία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας πιστεύει ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα έχουν την ίδια τύχη, εάν δεν κάνουν τις οικονομίες τους ανταγωνιστικές. 

Χαρακτηριστική ήταν και η στάση της στην προσφυγική κρίση: Ήταν Οκτώβριος του 2015 όταν ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν πρότεινε να υψωθεί φράχτης για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Η Μέρκελ έμεινε σιωπηλή για ένα λεπτό και απάντησε: «Ζούσα για πολύ καιρό πίσω από έναν φράχτη και δεν επιθυμώ να το ξανακάνω». 

Στο μεταξύ, ό,τι και να γίνει μένει η ίδια. Κάθε απόγευμα, αναφέρει ένας από τους βιογράφους της, επιστρέφει στο τεσσάρι διαμέρισμά της, στο κουδούνι του οποίου αναγράφεται το όνομα του συζύγου της.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης