Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απαιτεί να ακυρωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 με το Ιράν

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απαιτεί να ακυρωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 με το Ιράν

Η συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις προβλέπει τη σταδιακή και υπό όρους άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, το οποίο σε αντάλλαγμα δεσμεύθηκε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απαιτεί να ακυρωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 με το Ιράν
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική, προέτρεψε την Τρίτη τις μεγάλες δυνάμεις να «αναθεωρήσουν ή να ακυρώσουν» τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία επέτρεψε την άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Επιτρέψτε μου να επωφεληθώ της ευκαιρίας αυτής για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Θα είμαι άμεσος: είναι μια κακή συμφωνία, η οποία μπορεί είτε να αναθεωρηθεί είτε να ακυρωθεί. Αυτή είναι η θέση του Ισραήλ», τόνισε ο Νετανιάχου στο Μπουένος Άιρες, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις προβλέπει τη σταδιακή και υπό όρους άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, το οποίο σε αντάλλαγμα δεσμεύθηκε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του ώστε να έχει κατά επαληθεύσιμο τρόπο αποκλειστικά πολιτικούς σκοπούς και να μην οδηγήσει στη δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Κλείσιμο
Η ιστορική συμφωνία θεωρείται πως απειλείται εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ της Τεχεράνης και των ΗΠΑ επί των ημερών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης τόνισε ότι στην περίπτωση του Ιράν, είναι «η επιδίωξη να αποκτηθούν πυρηνικά όπλα αυτή που μας ανησυχεί και θα έπρεπε να ανησυχεί ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο που εγείρει το ενδεχόμενο ένα ύποπτο κράτος να κατέχει ατομικές βόμβες».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο πρόεδρος της Αργεντινής παρέδωσε στον Νετανιάχου περίπου 140.000 έγγραφα και ιστορικές φωτογραφίες της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε ψηφιακή μορφή, ώστε να καταστούν δυνατές νέες έρευνες για το Ολοκαύτωμα. Το υλικό αυτό είχε συγκεντρωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής μεταξύ του 1939 και του 1950.

Οι ηγέτες των δύο κρατών υπέγραψαν εξάλλου συμφωνίες συνεργασίας σε πεδία όπως η δημόσια ασφάλεια, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων, ναρκωτικών, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και των ηλεκτρονικών εγκλημάτων.

Στην Αργεντινή, όπου η κοινότητα των Εβραίων υπολογίζεται ότι φθάνει τα 300.000 μέλη - είναι η μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική - συνήφθη επίσης μια εμπορική συμφωνία για να αρχίσουν τακτικά δρομολόγια Τελ Αβίβ-Μπουένος Άιρες της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας El Al.

Φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις και κόμματα της αργεντίνικης αριστεράς επρόκειτο να διαδηλώσουν εναντίον της επίσκεψης Νετανιάχου εντός της ημέρας, για να καταγγείλουν τις «πολεμοχαρείς και καταπιεστικές» πολιτικές του δεξιού ισραηλινού πρωθυπουργού.

Το Ισραήλ επιδιώκει να επεκτείνει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις του σε νέες αγορές και περιοχές, προσεγγίζοντας κράτη τα οποία θεωρεί παράλληλα ότι θα αντιμετώπιζαν δεκτικά το ενδεχόμενο να τάσσονται υπέρ του σε ψηφοφορίες στον ΟΗΕ, όπου συχνά βρίσκεται αντιμέτωπο με αποφάσεις που καταδικάζουν την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί επίσης την Κολομβία και το Μεξικό, πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης