«Σημαία» της προεκλογικής εκστρατείας της Μέρκελ το τουρκικό

«Σημαία» της προεκλογικής εκστρατείας της Μέρκελ το τουρκικό

Άνγκελα Μέρκελ: Έχουμε αλλάξει πολιτική έναντι της Τουρκίας - Το Βερολίνο παγώνει τις σημαντικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία 

«Σημαία» της προεκλογικής εκστρατείας της Μέρκελ το τουρκικό
Σε «σημαία» της προεκλογικής εκστρατείας της Μέρκελ αναδεικνύεται το θέμα της Τουρκίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος δείχνει την πυγμή της έναντι της Άγκυρας δηλώνοντας πως είναι έτοιμη να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας,
ενώ ο
Ερντογάν απαντά με συλλήψεις Γερμανών πολιτών στο έδαφός του.  

Την ίδια σκληρή γραμμή με τη Μέρκελ ακολουθεί και το υπουργείο Εξωτερικών. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε πως παγώνουν οι σημαντικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει αποφασίσει την αναστολή όλων των σημαντικών εξαγωγών όπλων στην Τουρκία εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς οι σχέσεις με το κράτος αυτό, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, παραμένουν τεταμένες, αποκάλυψε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Η δήλωσή του καταγράφηκε λίγες ώρες αφότου ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο έκανε γνωστό πως, άλλο ένα ζευγάρι Γερμανών πολιτών πιστεύεται ότι έχει τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία και αντιμετωπίζει κατηγορίες πολιτικής φύσης.

Οι σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών. Το Βερολίνο αρνείται να προχωρήσει στην έκδοση αιτούντων άσυλο που η κυβέρνηση της Άγκυρας κατηγορεί ότι ενέχονταν στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, κι επιπλέον απαιτεί να αποφυλακιστούν πάνω από δέκα Γερμανοί πολίτες, κυρίως Γερμανοί πολίτες τουρκικής καταγωγής, που έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες πολιτικής φύσης από τις τουρκικές αρχές τους τελευταίους μήνες.

Η επιδείνωση των σχέσεων οδήγησε τη Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώσει κατά τη διάρκεια της μοναδικής τηλεμαχίας της με τον Μάρτιν Σουλτς ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χθες βράδυ η καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής στο δίκτυο ARD ότι «έχουμε αλλάξει πολιτική» έναντι της Άγκυρας κι ότι «η Τουρκία είναι μακριά από το κράτος δικαίου». 

Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για εφιάλτη αναφερόμενος στις  συλλήψεις Γερμανών στην Τουρκία. «Να σκέφτεστε πολύ καλά πριν ταξιδέψετε στην χώρα», τόνισε και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης